Dana Zátopková (†97): Místo pocty tajný pohřeb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dana Zátopková (†97): Místo pocty tajný pohřeb!

Dana Zátopková
Dana Zátopková (Aha! Martin Sekanina)

Když zemřel legendární běžec Emil Zátopek (†78), loučili se s ním s velkou pompou. Jeho milované ženě Daně Zátopkové (†97) dnes (15.30, ČT Sport) řekne sbohem jen hrstka nejbližších.

Oštěpařská vítězka olympijských her 1952 v Helsinkách si sice pohřeb nalajnovala dopředu, jenže její představy zhatila vládní opatření spojená s koronavirem. S elegantní dámou se proto na utajovaném místě rozloučí jen omezený počet hostů, přičemž vše proběhne v komorním duchu. Na rozdíl od pohřbu jejího vyvoleného. Emilovi, jenž Danu opustil po 52 letech manželství, totiž zařídili v prosinci 2000 obřad v Národním divadle, kde daly atletovi sbohem desítky přátel, soupeřů i lidí z umělecké sféry! Rakev na jevišti zahalila státní vlajka, kolem ní bylo nespočet věnců a květin. Prý z celého světa!

Hned vedle pak stála čestná stráž. A nebylo v ní člověka, co by se nedojal. Během důstojného loučení zazněly srdceryvné projevy, došlo na moravské chorály z dílny cimbálovky z Uherského Hradiště, českou hymnu i posmrtnou poctu. To když předseda Mezinárodního olympijského výboru Juan Samaranch (†89) udělil Zátopkovi medaili Pierra de Coubertina in memoriam. „Všechno vyšlo podle scénáře. Divadlo bylo nabité a někteří lidé čekali až tři hodiny, aby se dostali dovnitř,“ vzpomínala v knize Náš život pod pěti kruhy legendární Zátopková. „Bylo to pěkné, ale jak říkal Emil: lepší škaredá svatba než pěkný pohřeb,“ dodala. Ona sama se »dočká« střídmějšího aktu...

Zemřela Dana Zátopková. Jak se stala legendou českého sportu?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.