Zátopková spočine po boku manžela Emila: Budou zase spolu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zátopková spočine po boku manžela Emila: Budou zase spolu

Manželé Dana a Emil Zátopkovi
Manželé Dana a Emil Zátopkovi (Profimedia)

Místo pro svůj poslední odpočinek si vybrali dlouho dopředu. Dana Zátopková (†97) navždy ulehne vedle manžela Emila (†78) na hřbitově v Rožnově pod Radhoštěm.

Malebnému místu okolo rožnovského kostela svaté Anny se říká Valašský Slavín. Za zídkou s nápisem „Číslo poslední“ najdete hroby slavných Valachů včetně skokana na lyžích Jiřího Rašky, diskaře Ludvíka Daňka nebo vytrvalce Emila Zátopková. A právě po boku svého milého bude navždy odpočívat také paní Dana, která si spolu s Emilem tohle místo zvolila záměrně. „Hrozně se nám tady líbilo, na podzim byly nádherně zbarvené stromy,“ vzpomínala Zátopková na moment, kdy si se svým manželem byli skanzen prohlédnout.

„Tehdy tady hrála cimbálová muzika a bylo hodně lidí. Šli jsme se podívat do zdejší kapličky, kolem níž je několik hrobů. Bylo to tak pěkné, že jsme si řekli: Tady by se dobře spinkalo,“ dodala. Legendární běžec zemřel v roce 2000. Náhrobek ze dvou desek (na jedné je připomenutý Emil, na druhé je místo pro paní Danu) navrhnul sochař Petr Novák, část základního kamene je z Helsinek, kde Zátopek získal tři zlaté olympijské medaile. „Ráda sem jezdím, jsou tady prima lidi i hezká krajina,“ těšila se Dana Zátopková na každou návštěvu místa, na kterém v pátek spočina navždy.

Přála si mít »Ťopka« v kapse 
Rozloučení s legendou Danou Zátopkovou (†97) ve strašnickém krematoriu proběhne na konci týdne. Bohužel bez zástupů těch, kdo jí chtějí vzdát poctu. Obřad bude vzhledem k omezením spojeným s karanténou jen pro pozvané, ale u dojemné chvíle by měla být Česká televize. „Hudbu si paní Dana vybrala, zahraje i folklorní soubor Ondráš. V rakvi bude oblečena v olympijském saku, v jehož kapse bude mít část zpopelněných ostatků manžela Emila, což bylo její přání,“ prozradila Ivana Roháčková z armádní Dukly.

Zemřela Dana Zátopková. Jak se stala legendou českého sportu?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.