Tajemství Zátopkových: Ochutnali zakázané ovoce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství Zátopkových: Ochutnali zakázané ovoce!

Emil Zátopek a Dana Zátopková
Emil Zátopek a Dana Zátopková  (Profimedia)

Jako by si byli souzeni. Ve stejný den se narodili, ve stejný den získali olympijské zlato. I vztah Emila (†78) a Dany (†97) Zátopkových však měl svá temná zákoutí.

Manželství atletických legend vydrželo předlouhých 52 let. Svazek, který zasáhlo několik těžkých chvil, ukončila až Emilova smrt v roce 2000. „Může se stát, že člověk se třeba i zamiluje do někoho jiného. Jednou jsem Emilovi říkala, no, já jsem trošku našla nějaký vztah… A teď jsem čekala, že se začne zlobit. Ale on se na mě podíval a usmál se: Ale Ťopíčka máš taky trošku ještě ráda?“ vzpomínala Zátopková v cyklu GEN České televize na moment, který jí vzal dech.

„Naráz jsem si uvědomila, jakou má pro mě velkou cenu. Začala jsem mu vyznávat lásku a bylo to!“ Jenomže ani »Ťopek«, jak Dana manželovi říkala, nebyl svatý, někdy raději běhal za slečnami, než aby byl doma. „Taková slovácká písnička je, že mužský je přelétavý pták. A ono na tom něco je,“ byla paní Dana smířená s osudem. Navzdory občasným úletům oba dva prožili šťastné manželství, a když Emil navždy odešel, Danu to zdrtilo. „Pořád jsem ho kolem sebe cítila,“ vzpomínala na těžké chvíle. Od pátečního rána jsou oba zase spolu…

O životě ve stínu

Zátopek byl ve své době světovou ikonou. „On byl středem pozornosti a pak už jen pořadatelé dodávali: A taky vítáme jeho manželku. Občas mě to štvalo. Ale zasloužil si to, byl lepší sportovec a zároveň také úžasný bavič. Dokázal celou noc vyprávět anekdoty, byl ohromně spontánní,“ “ vzpomínala paní Dana.

O zlatých medailích

Jen pár minut po manželově triumfu na 5000 metrů v Helsinkách 1952 Dana ovládla soutěž oštěpařek. „Mé vítězství v běhu na 5 kilometrů ji určitě inspirovalo,“ prohlásil Emil. „Vážně? Tak dobře, jen běž a zkus inspirovat nějakou jinou a uvidíme, jestli taky hodí oštěp padesát metrů daleko!“ reagovala Dana poté, co hodila osobní i olympijský rekord 50,47 metru, a taky brala zlato.

Celý článek najdete v tištěné verzi Nedělního Aha!

Zemřela Dana Zátopková. Jak se stala legendou českého sportu?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Uivatel_5412337
15. 3. 2020 • 20:09

Hledám sex bez závazku. Připraven na jakýkoli experiment, čeká na vás na > www.GetMeets.com

vemenozmojistary
15. 3. 2020 • 13:37

Jděte s nima do pr#ele!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.