Co dnes dělají olympijští vítězové? Dana Zátopková: Mám ráda svůj klid! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Co dnes dělají olympijští vítězové? Dana Zátopková: Mám ráda svůj klid!

Dana Zátopková je stále velmi vitální.
Dana Zátopková je stále velmi vitální. (Aha! – Martin Pekárek, ČTK/AP, ČTK)

Sice se usadila v Praze, ale své moravské kořeny olympijská oštěpařská vítězka Dana Zátopková (89) nezapře. „Občas si dám pivečko, ale vínko mám raději. Jsem z Uherského Hradiště a v našem sklepě víno nikdy nechybělo,“ říká stále vitální a znamenitou náladou sršící paní Dana.

Před pěti lety prodala domek v pražské Troji, který kdysi s manželem Emilem (†78) sami postavili. Přestěhovala se do nedalekého bytu s předzahrádkou a pasivně cestuje. „Jen se nebojte, že nemám ráda svůj klid. Baví mě v televizi cestopisné pořady,“ prozradila.

Občas ji také navštíví kamarádky z atletiky a posedí u oblíbeného moku. Teď se hlavně těší na to, jak se bude dařit Barboře Špotákové a Vítězslavu Veselému v Londýně. „Oštěp je celé mé srdce. Budu to sledovat,“ plánuje. A čím si připijí, pokud »Špotyna« přiveze medaili? Bářiným oblíbeným pivem, nebo vínem? „To my už se nějak domluvíme. (rozesmátě) Ale vážně, u ní věřím, že medaili přiveze...“

O milovaném manželovi: Emil byl pivař!

Narodili se shodně 19. září 1922 a 24. července 1952  získali Dana a Emil Zátopkovi na OH dvě zlata jako první manželé na planetě. Tenkrát v Helsinkách dohromady čtyři! „I vrátný na stadionu se divil, jak je možné, že se tolikrát hrála česká hymna,“ vzpomíná...

Jaké byly Helsinky, kde jste s Emilem ohromili svět?

„Krásné, úžasné. My jsme byli strašně šťastní a dlouho jsme nemohli uvěřit, že se nám to podařilo.“

Co se vám při vzpomínce vybaví?

„Když Emil vyhrál, raději jsem mu vzala medaili. On je totiž rád rozdával kamarádům. A pak jsem vyhrála také zlato a musela mu ji vrátit. Že prý mám svoji. “ (smích)

Váš muž rozdával své trofeje? Prozradíte na něj ještě něco?

„Doma mi do všeho žvanil, i do vaření. Na to já jsem jako ženská z jižní Moravy, kde je paní domu prostě paní domu, nebyla zvyklá. Jo a také byl pivař.“

Pivař? To zní, jako kdyby skoro ani nic jiného nepil?

„No víte, když pořád běháte, tak vám to vyhání z těla hlad. Proto Emil pil pivo, aby dostal chuť k jídlu.“

Už je to 60 let...

Přesně před 60 lety vyhrál na olympiádě v Helsinkách Emil Zátopek maraton. Tři dny po svém triumfu na 5 kilometrech tehdy běžel svůj první. A vyhrál ho ve světovém rekordu – 2:23:03,2 h.



Přečtěte si
deniska234
30. 8. 2012 • 13:04

Dobrý den (Ahoj), chtěla bych se zeptat jaké vínko ráda pije p.Zátopková..? Děkuji za odpověď

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.