Český vynález dobývá svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Český vynález dobývá svět!

Itálie: Masky si nemohou vynachválit ani v centru nákazy, v Lombardii, kde je začali hojně využívat.
Itálie: Masky si nemohou vynachválit ani v centru nákazy, v Lombardii, kde je začali hojně využívat. (Foto Profimedia.cz, Facebook)

Zlaté české ručičky, říká se. A opět se ukázalo, že tohle tvrzení do puntíku platí! Vše odstartovali odborníci z Českého vysokého učení technického z Prahy (ČVUT), kteří přišli s nápadem, jak řešit současnou krizi s nedostatkem respirátorů. Pro lékaře speciálně upravili obyčejné šnorchly a jejich vychytávku už nosí i ve špitálech v Itálii či v Belgii!

I když zdravotníci po celém světě nestíhají a práce mají kvůli pandemii koronaviru až nad hlavu, z fotek, které sdílí na sociálních sítích, to vypadá, že se mnozí z nich chystají na dovolenou – do kamer totiž pózují se šnorchlem na obličeji!

Nové možnosti
„Od začátku epidemie se musely naše týmy neustále přizpůsobovat a zkoumat nové možnosti pro naše pacienty. Tentokrát jsme se inspirovali šnorchly a zkušeností italských lékařů,“ hlásí nemocnice Erasme z Bruselu. A kde se inspirovali Italové? No přece u Čechů! Ti jako první nakoupili běžné potápěčské masky od Decathlonu a začali k nim přidělávat filtr P3R, který zajistí, že se koronaviry nedostanou ani k dýchajícímu, ani do volného prostředí.

Vojenský filtr
Ochranné masky s vojenským filtrem poskytují lepší ochranu než nejvyšší třída respirátorů s označením FFP3, a staly se tak dokonalým štítem proti koronaviru. „Ochrana, kterou jsme vyvinuli, se skládá z masky původně určené na šnorchlování, která se pomocí redukce vyvinuté týmem Covid19. cz dá připojit k filtru,“ popsal rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Šílený nápad
Za designem stojí David Miklas, Martin Hřeben, Robin Fišer a tým Covid19. cz. „Zpočátku to byl jen šílený nápad,“ shodují se tvůrci, kteří sami o funkčnosti masek nejdřív pochybovali. Nakonec se ale jejich upravené šnorchly uchytily nejenom v českých špitálech, ale dokonce i za hranicemi!

Covid-19 aktuálně
ITÁLIE: KRITICKÝ PROBLÉM: KAM S TĚLY V RAKVÍCH?
Řádění koronaviru v Itálii bohužel pokračuje, tamní pohřební služby nestíhají a už ani armáda nestačí odvážet zesnulé. Řeší se tak, co s mrtvými těly – ta se teď v rakvích (samozřejmě musejí být dezinfikována) skladují i uvnitř kostelů, situace je zkrátka kritická.

ÍRÁN: CHTĚLI PŘEPÍT KORONAVIRUS A ZEMŘELI
Na zdraví? V tomto případě asi těžko. V Íránu se rozmohla fáma, že koronavir zničí alkohol, a tak se tamní nesmyslně pustili do boje. Jenže s nedobrými výsledky: 1000 se jich otrávilo, 300 v důsledku nadměrné konzumace zemřelo! Nejhorší je ale případ pětiletého chlapce, kterému dali alkohol rodiče a který oslepl.

ČÍNA: NA TRZÍCH VE WU-CHANU SE STÁLE PRODÁVAJÍ NETOPÝŘI!
Lidé se snad nikdy nepoučí... Zdá se to neuvěřitelné, ale trhy v čínském Wu-chanu, kde vzniklo epicentrum koronaviru, dál fungují, jako by se nic nestalo. Tamní návštěvníci tak stále mohou ochutnat nejrůznější živočichy včetně netopýrů, údajných přenašečů nákazy Covid-19! Jediným rozdílem je prý ochranka, která brání lidem ve focení.

Ochrannou masku vyvinutou VUT Brno si může kdokoliv vytisknout na 3D tiskárně:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.