Koronavirus: Nejsnadnější kořisti a aktuality o pandemii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Koronavirus: Nejsnadnější kořisti a aktuality o pandemii!

Plošná desinfekce veřejných prostranství
Plošná desinfekce veřejných prostranství (Facebook městských částí)

Potvrzeno! Kuřáci jsou zranitelnější vůči koronaviru. A nejde jen o oslabené »prohulené« plíce. Vyšší je i pravděpodobnost, že se nakazí.

Kuřáci si častěji sahají na obličej a sundávají si roušku, aby si mohli zapálit. „Při kouření jsou prsty v kontaktu se rty, případně kontaminovanými cigaretami, což zvyšuje možnost přenosu viru,“ varují epidemiologové Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Ještě nebezpečnější je pak třeba sdílení náustků vodní dýmky.

Vir útočí

Plíce dlouhodobého kuřáka jsou navíc obvykle ve špatné kondici. A boj s virem útočícím na dýchací cesty je pak problém. „Stavy, které zvyšují spotřebu kyslíku nebo snižují schopnost těla správně jej využívat, vystavují pacienty vyššímu riziku závažných plicních stavů, jako je zápal plic,“ upozorňují odborníci SZÚ.

Muži v ohrožení

Podle statistik se koronavirem častěji nakazí muži než ženy. Jedním z faktorů, proč tomu tak je, může být právě i kouření. Příslušnice něžného pohlaví holdují cigaretám méně než jejich partneři. Ti, kteří si neumí cigaretu odpustit, by tak na sebe měli být dvojnásob opatrní.

Jih Evropy v obláčku dýmu

Pokuřování je oblíbenou kratochvílí i na jihu Evropy, kde právě koronavirus řádí nejvíce. V Itálii kouří 25 % dospělých, ve Španělsku 27 %, a ve Francii dokonce 36 %. Česko se v počtu kuřáků rovná Španělsku.

Covid-19 aktuálně

BRITÁNIE: NAKAŽENÝ JE UŽ I OSOBNÍ SLUHA ALŽBĚTY II.

Hrozba koronaviru stáčí smyčku i kolem britské královské rodiny. Na Covid-19 byl pozitivně testován nejenom princ Charles (71), ale nově i osobní sluha královny Alžběty II. (93, na snímku)! S panovnicí byl prakticky v denním kontaktu, uváděl k ní hosty, nosil jí jídlo a pití, doručoval jí dopisy a venčil její dva psy.

MAĎARSKO: ORBÁN JAKO DIKTÁTOR? NA NEURČITO!

Maďarský parlament schválil kontroverzní zákon, díky němuž smí prezident Viktor Orbán (56, na snímku) na časově neomezenou dobu řídit zemi jako diktátor, tedy takřka neomezeně a bez souhlasu poslanců. Mj. teď může novináře, kteří by údajně děsili veřejnost ohledně koronaviru, poslat až na pět let do vězení! „Nemůžete dát vládě zcela neomezený mandát,“ míní spolupředsedkyně Maďarského helsinského výboru Márta Pardaviová. „Orbánovi to dává prostor pro omezování lidských práv,“ varuje David Vig z Amnesty International.

BĚLORUSKO: LUKAŠENKŮV LÉK: SAUNA, VODKA, TRAKTOR!

I když se po celé Evropě ruší veřejné akce a všichni se zoufale snaží zabránit pandemii koronaviru, běloruský prezident Alexandr Lukašenko (65) má odlišné metody. O víkendu v klidu uspořádal hokejový turnaj a lidem začal tvrdit, že jim proti koronaviru pomůže vodka, sauna a... traktor! „Tvrdě pracujte, obzvlášť v této době! Traktor vyléčí všechno, pole vyléčí všechno,“ radí.

BRITÁNIE: WILLIAM CHCE ZPÁTKY DO ARMÁDY

Britský princ William (37, na snímku) zvažuje, že se vrátí do armády, konkrétně k práci pilota letecké záchranné služby! „Chce pomoci zdravotníkům v boji s pandemií. Jen je to složité, práce mu byla v roce 2017 zakázána, aby se mohl stát služebně starším členem královské rodiny a převzal po královně některé povinnosti,“ cituje The Sun svůj zdroj z paláce. A povinnosti má William rovněž i jako otec. Jeho choť Kate by prý výchovu George (6), Charlotte (4) a Louise (2) v současné situaci sama nezvládla.

ČESKO: 3257 NAKAŽENÝCH, A 31 MRTVÝCH

V Česku bylo v době naší uzávěrky potvrzeno 3257 nemocných s Covid-19. Nákaze podlehlo celkem 31 lidí. Počet vyléčených pacientů je 45.

52 SENIORŮ V LITOMĚŘICÍCH MÁ POZITIVNÍ TEST

Pozitivní test má 52 z celkem 72 seniorů z litoměřického Domova U Trati. Jeden muž (†85) zemřel v pondělí v ústecké Masarykově nemocnici, trpěl ale onkologickým onemocněním a nákaza nebyla hlavní příčinou úmrtí. Na výsledky testování ošetřujícího personálu se zatím čeká.

PREVENTIVNÍ TESTY KVŮLI BABIŠOVI

Zhruba patnáct spolupracovníků premiéra Andreje Babiše (65, ANO) prošlo preventivními testy na koronavirus. „Byla to prevence. Testováni byli lidé z kabinetu, ochranky, tiskového odboru, lidi, kteří jsou s premiérem v každodenním kontaktu,“ uvedl mluvčí vlády Vladimír Vořechovský.

ZAPŘELA KONTAKT S NEMOCNÝM

Potkala se s nemocným, ale lékařům to neřekla. Kvůli nezodpovědné pacientce muselo do karantény pět doktorů a 32 sester a ošetřovatelek z nemocnice v Prachaticích. Žena s pozitivním testem na koronavirus ležela ve špitále pět dní. V pondělí do nemocnice navíc přišla s teplotou i její sousedka, která se přiznala, že se s pacientkou navštěvovala. I ona se koronavirem nakazila.

ZKOUŠKU SIRÉN ODPÍSKALI

Přestože dnes je první středa v měsíci, pravidelná zkouška sirén na území Česka nebude. O jejím zrušení rozhodl nejvyšší šéf hasičů Drahoslav Ryba. Důvodem je nouzový stav. Hasiči nechtějí mezi lidmi vyvolávat paniku. Není to poprvé, kdy zkouška sirén nebude. Neuskutečnila se ani při záplavách v roce 2009 a 2013 či při návštěvě amerického a ruského prezidenta v roce 2010.

NANOMATERIÁL TŘÍDY FFP3

Filtrační účinnost 99 procent! Výroba nanomateriálu SPURTex VS, který vyvinulo Centrum polymerních systémů zlínské univerzity se společností SPUR, se navyšuje. „Denně vyrobíme materiál na 10 tisíc jednorázových roušek. Kapacitu chceme navýšit na 20 tisíc. Roušky nám šijí v pěti firmách. Zatím plníme kapacitu vyhrazenou pro kraj,“ sdělil Rudolf Dittrich (44) ze SPUR.

MINISTERSTVO ZACHRÁNÍ ZOO

Dotace na nákup krmiva v zoo uvolní ministerstvo životního prostředí okamžitě. Některé zahrady se totiž dostaly do potíží kvůli ztrátě příjmů ze vstupného. „Okamžitě uvolníme dotace, na které by měly jinak nárok až na podzim. Prostředky zoo dostanou ihned poté, co si požádají,“ potvrdil ministr Richard Brabec (53, ANO).

53 POVOLENÍ NA DEZINFEKCI

Kvůli ochraně před koronavirem vydali celníci na 53 povolení k denaturaci lihu, která umožnila zpracování zhruba 4,9 milionu litrů lihu na dezinfekční prostředky. Mimo výrobců lihu a lihovin mohou vyrábět třeba i výrobci kosmetiky, vonných látek a chemikálií nebo hasiči, krajské úřady a školy

Babiš ještě mocnější? Tepal Metnara, ale...

Podle webu Aktuálně.cz předložil ministr obrany Lubomír Metnar (52, ANO) na vládu materiál, který počítá s posílením pravomocí premiéra. Podle něj by v „neodkladných situacích“ při stavu ohrožení státu mohl rozhodovat výhradně předseda vlády a jeho rozhodnutí – například vyhlášení války – by až dodatečně schvalovala vláda a Parlament. Přestože Andrej Babiš včera dopoledne Metnara kritizoval s tím, že s návrhem z roku 2015 nesouhlasí a nehodlá jej nyní projednávat, server později získal důkaz, který dokládá, že materiál Metnarovi zadal sám Babiš.

Vláda schválila další opatření pro podnikatele v potížích

Jasnější pravidla záchranných opatření pro podnikatele, která se v mnohém lišila od původních návrhů, včera schválila vláda. Není totiž čas ztrácet čas. Pětina podniků kvůli přísným opatřením proti šíření koronaviru musela zcela zastavit provoz a čtvrtině podnikatelů podle průzkumu hrozí totální likvidace. Novinky musí ještě schválit Parlament.

25 TISÍC JEDNORÁZOVĚ

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) postižené opatřeními kvůli pandemii dostanou od státu jednorázovou částku 25 000 korun. Musí splnit několik podmínek, jde například o pokles tržeb za 1. čtvrtletí meziročně o 10 procent nebo loňské minimální hrubé příjmy 180 tisíc korun. Nárok budou mít i lidé, kteří podnikají na vedlejší činnost. Je to možné ale pouze v případech, kdy podnikatel měl nárok na výplatu invalidního důchodu, byl mu přiznán starobní důchod nebo měl nárok na rodičovský příspěvek či peněžitou pomoc v mateřství, případně pečoval o potřebnou osobu. Původně ministryně financí navrhovala vyplácet 15 tisíc měsíčně.

KURZARBEIT 60 A 80 PROCENT

Postižené firmy mohou počítat s dvěma druhy příspěvků na mzdy v rámci kurzarbeitu, a to za období od 12. března do konce dubna. Při karanténě a uzavřených provozech stát poskytne 80 procent, nejvýše však 39 tisíc korun. Při výpadku pracovníků, omezení výroby či snížení poptávky bude příspěvek 60 procent, maximálně ale 29 tisíc korun. Počítá se ze superhrubé mzdy. Pomoc se má týkat asi 280 tisíc firem.

ZMRAZENÍ INSOLVENCÍ

Podnikatelé nově nebudou mít povinnost podat na sebe bez zbytečného odkladu insolvenční návrh. Podniky mohou požádat do 31. srpna 2020 o moratorium. Pokud ho soud vyhlásí, dlužník bude moci namísto dříve splatných závazků přednostně hradit ty nově vzniklé, které bezprostředně souvisejí se zachováním provozu podniku. Mají být také zastaveny exekuce, v nichž v posledních třech letech nebylo nic vymoženo. Výjimkou budou například ty za neplacení alimentů.

 

Šokující stanovisko koordinátora Světové zdravotnické organizace: NENOSTE ROUŠKY! Náměstek Prymula ale oponuje... áměstek Prymula ale oponuje...

Světová zdravotnická organizace (WHO) na pondělní tiskové konferenci zpochybnila význam nošení roušek u jedinců, kteří nejsou nakaženi koronavirem. Prohlásil to koordinátor krizové pomoci Michael Ryan (55).

Podle něj mohou roušky dokonce představovat zdravotní rizika, mnoho lidí s nimi totiž neumí správně zacházet, například je nesprávně sundávají – sáhnou na ně zepředu rukou, čímž se mohou potenciálně nakazit. „Nedoporučujeme nošení roušek, pokud člověk není sám nakažen,“ prohlásil Ryan. „Ve většině částí světa se nyní kvůli omezenému vycházení odehraje většina nakažení v prostředí domovů, v rodině, kam se v jistém smyslu přenos nákazy přesunul,“ dodal Ryan s tím, že členové domácností mají bedlivě sledovat svůj zdravotní stav. Se stanoviskem WHO ale nesouhlasí český náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (56). „Má řadu zásadních nedostatků,“ řekl v rozhovoru pro ČT24.

„Pokud bychom z něj vycházeli, tak to vypadá, že se můžeme nakazit jen doma, což není pravdou, jinak by ta epidemie nikdy nebyla tak masivní, jako je v tuto chvíli.“ V České republice jako v jedné z mála zemí platí povinnost nošení roušek na veřejnosti. Podle Prymuly se jedná o filozofii, která nemá za úkol ochránit jedince, ale kolektiv obecně. Rizika nákazy z nesprávné manipulace s rouškou se neobává. „Pokud ji nosíme všichni, tak těžko na povrchu budou nějaké masivní výskyty toho mikroorganismu, viru. Roušky jsou schopny snížit vylučování aerosolu asi o 80 až 90 %, takže protekce tam nepochybně je,“ má jasno.

Kde jsou povinné?

● ČR, Slovensko ● Rakousko (od středy možné nakupovat jen v nich) ● Slovinsko (jen v uzavřeném prostoru) ● Některé asijské státy s tím, že jsou vyhrazeny hlavně pro zdravotníky ● Hongkong, Singapur (jen pro lidi s příznaky infekcí dýchacích cest) ● Německo je zvažuje, ale spolu s Británií se odvolává na WHO

Doporučení WHO

● Pokud jste zdraví, používejte ústní roušku v případě, že se staráte o nemocnou osobu s podezřením na Covid-19. ● Noste roušku, pokud kýcháte nebo kašlete. ● Roušky jsou účinné pouze při použití v kombinaci s častým mytím rukou nebo dezinfekcí. ● Před nasazením roušky si vydezinfikujte ruce nebo si je umyjte mýdlem. ● Zakryjte si ústa a nos rouškou a poté se ujistěte, že mezi obličejem a maskou nejsou žádné mezery. ● Během používání roušky se jí nedotýkejte, pokud tak učiníte, umyjte si ruce. ● Pokud je rouška vlhká, nahraďte ji novou. Nepoužívejte opakovaně roušky, které jsou určeny k jednorázovému použití. ● Při snímání roušky se nedotýkejte přední části, uvolněte ji vzadu a sejměte ji. Vyhoďte či odložte ji do odpadu ihned po použití. Umyjte si ruce mýdlem nebo dezinfekcí.

Nadřízená mrtvé sestřičky (†48): adřízená mrtvé sestřičky (†48): Její smrt zavinil i stres! ejí smrt zavinil i stres!

Příčinou úmrtí zdravotní sestřičky Věry (†48) z Thomayerovy nemocnice v Praze byl Covid-19. „Ona měla koronavirové onemocnění. Já samozřejmě přesně nemohu říci, jak to proběhlo. Domnívám se ale, že jedním z přispívajících faktorů jejího odchodu byl velký stres,“ uvedla včera přednostka Pneumologické kliniky TN Martina Vašáková. Podle ní si sestřička nesla v sobě velkou křivdu. Žena, jež se nakazila koronavirem od taxikáře (53), který ležel ve vážném stavu na JIP plicní kliniky, byla označována za nezodpovědnou a za šiřitelku koronavirové infekce.

Prymula: Chyba při svlékání

„Sestry měly všechny potřebné ochranné pomůcky, nakazily se ale zřejmě při jejich svlékání,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (56). Vedení špitálu poté uvedlo, že nikdo z personálu nepochybil.

Příčinu neřeknou

Úmrtí vyšetřují policisté. Vyloučili cizí zavinění i sebevraždu a nyní čekají na výsledky pitvy. „S ohledem na rodinu je ale pravděpodobně zveřejňovat nebudeme,“ řekl Zdeněk Chalupa ze středočeské policie.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.