5 rad, jak naučit děti chodit bezpečně v silničním provozu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

5 rad, jak naučit děti chodit bezpečně v silničním provozu

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Prázdniny jsou za námi a malí i větší školáci se nechávají na cestě za vzděláním vozit rodiči. Chtěli byste s tím skoncovat a nechat dítě po pár dnech hájení chodit do školních škamen samotné? Pořádně je na to připravte. Poprázdninový provoz je totiž na silnicích jedním z nejnebezpečnějších období.

Podle údajů BESIP tvoří dopravní úrazy více než 40 % všech dětských úrazů a doprava má na svědomí i téměř každou třetí dětskou smrt. Návrat z prázdnin a začátek školy je z pohledu odborníků nejkritičtější období. Děti jsou po prázdninách nepozorné, nastupují do nových vzdělávacích ústavů v místech, kde se ještě neorientují. Nebo jdou poprvé samy na vlastní pěst. Na hustší provoz kolem škol si odvykli během prázdninových měsíců a roku s koronavirem i řidiči. Připravili jsme pro vás pět doporučení, která je dobré dodržovat.

1) Děti musí svítit

S podzimem se nezadržitelně blíží i pošmourné počasí, kdy řidiči chodce špatně vidí. Děti by ale na silnici měly být vidět za každých okolností. Vybírejte jim proto oblečení a doplňky ve výrazných barvách a zvykněte je i na nošení reflexních prvků.

2) Naučte je přecházet

Připomeňte dětem základy bezpečného přecházení silnice. Tedy aby si vždy našly na přecházení bezpečné místo, kde mají dobrý rozhled a kde je vyznačený přechod. Aby se vždy zastavily a rozhlédly na obě strany a aby nikdy nepřecházely mezi zaparkovanými auty ani těsně před a za autobusem, trolejbusem či tramvají.

3) Procvičte si cestu

Prvních pár cest s dětmi nacvičte a doprovázejte je. Ukažte jim nejlepší místa na přecházení a upozorněte na případná nebezpečí. Na poslední společné cestě si role vyměňte a nechte se dítětem vést, čímž vyzkoušíte, co si zapamatovalo.

4) Změňte režim

Jestli je dítě zvyklé klimbat ještě cestou autem do školy, změňte režim tak, aby si dítě zvyklo na ranní vstávání a v kritický čas mezi 7. a 8. hodinou bylo plně probuzené a soustředěné. Nesmí vstávat na poslední chvíli, cesta do školy musí být klidná a musí na ni být dost času.

5) Autosedačku nevyndávejte

Jestli je součástí osamostatnění to, že dítě někam popovezete, nezapomínejte na bezpečnostní pásy a dětskou autosedačku. I kdybyste jeli jen do vedlejší ulice! Více než polovina všech nehod se stává právě na začátku cesty nebo při trasách kratších než 10 kilometrů. Způsobí je většinou nepozornost řidiče.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.