Rádce Aha! Jak správně vybrat střední školu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Jak správně vybrat střední školu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (archiv Blesku)

V patnácti letech není snadné se rozhodnout, jaký obor si vybrat. Je to ostatně první velký krok, který dítě dělá, a na výběr už nezbývá moc času. Termín podání přihlášek je 2. března.

  1. Nelžete si do kapsy Při výběru školy se nejdřív sami zamyslete a nelžete si do kapsy. Možná máte nějaké dětské dětské sny, ale opravdu se jimi plánujete živit? Vezměte také v úvahu, kolik úsilí jste ochotni své kariéře věnovat. Počítáte s vysokou školou, nebo chcete vyjít už ze střední? Roli samozřejmě hrají i jiné faktory. Zdravotní kondice, prospěch, talent a podobně. Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo se vaším vysněným povoláním živí, zeptejte se ho, jak váš sen vypadá v reálu. Jaké jsou v oboru platy, jaká pracovní doba, jaké uplatnění? Je docela možné, že vaše předstvy se s realitou krutě míjejí. 

2. Soustřeďte se na zájmy

Snažte se školu vybrat podle svých zájmů. Co vás opravdu baví? Zajímá vás technika, počítače, historie nebo výborně vycházíte s malými dětmi? Použijte to jako odrazový můstek. „Děti někdy bývají zaskočeny nároky, se kterými se setkají na střední škole. Pokud je výuka nebaví, rychle ztrácejí motivaci. Proto je velmi důležité řídit se při výběru školy jejich zálibami,“ říká Martin Vodička, ředitel soukromé střední školy výpočetní techniky.

3. Přihlédněte k náročnosti

Vzdělávací nabídka je velmi pestrá. Nenechte se unést a s ohledem na své dosavadní studijní úspěchy zvažte i stupeň náročnosti, abyste při studiu byli úspěšní. Vybírat můžete mezi gymnázii, obory s maturitou nebo odbornými školami s výučním listem.

4. Shánějte maximum informací

Vytvořte si seznam škol, které vás zaujaly, a zjistěte o nich co nejvíce informací. Zajímat by vás např. mělo, jaké jsou podmínky pro přijetí a šance, že vás přijmou, jaké je dopravní spojení, jestli se platí školné i to, zda je možné přestoupit z učebního do maturitního oboru nebo obráceně.

5. Zajímejte se o pozdější uplatnění

Pokud chcete pokračovat na vysokou školu, zajímejte se i o úspěšnost maturantů ze školy, kterou jste si vybrali.

6. Hledejte inspekční zprávu 

Virtuální obraz školy se od toho reálného může lišit. Nezávislé hodnocení školy nabízejí inspekční zprávy, které jsou přístupné na webu České školní inspekce. „Ze zprávy uchazeči zjistí, zda je škola na nadstandardní, nebo podprůměrné úrovni, zda modernizuje své vybavení, jak vede výuku cizích jazyků nebo jaké žákům nabízí aktivity nad rámec výuky,“ shrnul Vodička.

7. Přemýšlejte o budoucnosti

Nikdy není dost brzo přemýšlet i o budoucím uplatnění. I proto roste v posledních letech zájem o řemesla. „Tím, jak se obecně zvyšuje nedostatek kvalifikovaných a kvalitních řemeslníků, roste také jejich prestiž ve společnosti a pochopitelně i jejich finanční ohodnocení,“ vysvětlil Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ). 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.