Velký techničák za 2 roky skončí: Chystá se revoluční změna pro české řidiče | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velký techničák za 2 roky skončí: Chystá se revoluční změna pro české řidiče

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Svět motorů)

Na české řidiče a majitele vozů čeká revoluce. Tzv. velké techničáky by mohly být už od roku 2024 minulostí. Počítá s tím poslanecký návrh, který podpořilo i ministerstvo dopravy.

Osvědčení o registraci vozidla část II, jak se oficiálně velký techničák jmenuje podle zákona, by mohl nahradit prostý elektronický záznam v registru řidičů. „Pokud vše půjde hladce, zrušení velkého technického průkazu by mohlo začít platit na začátku roku 2024,“ uvedl pro Aha! mluvčí rezortu dopravy Martin Brychta. Změnu ještě musí posvětit poslanci, kteří mohou mít třetí čtení silničního zákona na programu v říjnu, a norma pak poputuje do Senátu a k podpisu prezidentovi.

Podle rezortu dopravy budou registrační doklad úřady stále vydávat, už ale nepůjde o dvě lejstra jako dosud, ale jen o jedno. „U starších vozidel se počítá s tím, že při nejbližším úkonu provedeném na registračním místě se technický průkaz odebere (odeberou se oba doklady, tedy velký i malý techničák – pozn. red.) a vydá se doklad nový. Neuvažujeme o žádné jednorázové nebo termínované lhůtě na výměnu,“ vysvětlil Brychta. Pro majitele nových aut se vlastně už nic měnit nebude. „Registrovat se bude stejným způsobem, pouze bude úřad vydávat jen jeden doklad,“ dodal ministerský mluvčí.

K čemu slouží?

Ve velkém techničáku, na rozdíl od toho malého, je uveden nejenom provozovatel vozidla, ale i jeho vlastník, a to včetně historických záznamů. Také jsou zde uvedeny záznamy o provedených převodech vozidla či o jeho odhlášení. Zapsány v něm jsou provedené technické prohlídky včetně délky jejich platnosti. Na zadní straně jsou pak podrobné informace o vozidle jako identifikační číslo vozu (VIN), typ, tovární značka, údaje o motoru, emisích, hluku či brzdách.

Milionová úspora

„Návrhem se bude příští týden zabývat hospodářský výbor. Ke třetímu čtení by tak mohlo dojít ještě v říjnu,“ řekl Aha! poslanec Stanislav Blaha (52, ODS), který změnu předložil. „Jeho obsah je dnes stejný jako to, co najdete v registru silničních vozidel. Ušetříme tím 18,7 milionu korun ročně, čas úředníků i nervy řidičů,“ dodal zákonodárce. Pokud novelu dolní komora schválí, poputuje do té horní. „Budeme se tomu věnovat až po ustavující schůzi Senátu. Osobně ale neočekávám, že by návrh neprošel,“ řekl Aha! šéf senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (60, ODS).

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.