Problém v Litoměřicích: Nevědí, kam s nebožtíky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Problém v Litoměřicích: Nevědí, kam s nebožtíky

Litoměřice musí neočekávaně rozšířit hřbitov maximálně do dvou let.
Litoměřice musí neočekávaně rozšířit hřbitov maximálně do dvou let. (Foto Aha – Michal Izrael Volf, Filip Hrbek)

Už jen rok, maximálně dva a na hřbitově v Litoměřicích nebude kam pohřbívat. Počty volných míst pro nové hroby rychle ubývají a radnice teď řeší otázku, kam s nebožtíky. Původní plány počítaly ještě zhruba se sedmiletou rezervou, pandemie ale udělala správě hřbitova čáru přes rozpočet.

Ještě před dvěma lety to vypadalo, že minimálně do roku 2027 bude kapacita pohřebiště v Žernosecké ulici dostačující. Pak ale přišel covid a lidé začali ve větší míře umírat. Pandemie tak hodila do územního plánu města vidle. „Koronavirová epidemie navýšila potřebu nových hrobových míst,“ popsal situaci litoměřický radní pro územní plánování Filip Hrbek.

Obyvatelé Litoměřic tak neskrývají obavy z toho, kam budou ostatky svých blízkých v budoucnu ukládat. „Další nejbližší hřbitov je v Terezíně, jsme ale z Litoměřic a rádi bychom zůstali tady. Už kvůli rodině, aby to neměla daleko,“ svěřila se Jiřina Strádovská (82). Podle Filipa Hrbka si lidé nemusí dělat starosti. „Maximálně do dvou let musíme hřbitov rozšířit. Vzhledem k tomu, že s tím počítá i územní plán, mělo by to proběhnout bez problémů,“ doplnil radní. Další část hřbitova chce město vybudovat za východní hřbitovní zdí.

Někde jsou na nule

Podle Asociace pohřebních služeb (ASPS) jsou u nás hřbitovy, které jsou kapacitně už na nule a nové hrobky tu nestaví. „Například jde o hřbitov na Slavíně v Praze, nebo o pohřebiště v menších obcích.“ uvedl pro Aha! mluvčí ASPS Jaroslav Mangl. Z více jak 6500 hřbitovů v Česku jde ale jen o výjimky.

Významné pohřebiště

Litoměřický hřbitov vznikl už na konci 18. století a patří k nejstarším u nás. Stal se místem odpočinku tisíců zemřelých včetně desítek významných osobností. Mezi nimi tu je pochován například komik Felix Holzmann, vojenský pilot RAF František Chábera a v minulosti také básník Karel Hynek Mácha, jehož ostatky ze strachu ze zabrání území nacisty byly v roce 1938 převezeny do Prahy.

Víte, že...

...třeba na portugalském ostrově Madeira řeší problém tak, že zemřelí jsou v hrobech uloženi 25 let, poté vyjmuti, a ostatky putují do kolumbárií?

Přečtěte si
mbmb
24. 2. 2022 • 06:21

Parky a všechny rozptylit,dnes nemají lidé čas jezdit na hrob , platit uklízet.Alpbach v Rakousku má nejkrásnější hřbitov,pouze pro své obyvatele a všechny stejně kovářské krize

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.