STATISTICKÝ ROZBOR CEN NEMOVITOSTÍ A NÁJMŮ V EVROPĚ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

STATISTICKÝ ROZBOR CEN NEMOVITOSTÍ A NÁJMŮ V EVROPĚ

ilustrační foto
ilustrační foto (MAXIMA REALITY)

Že bydlet ve vlastním není levná záležitost, to tuší většina Čechů. Jenže data společnosti Deloitte ukazují, že naše země je na tom v Evropě prachbídně. Na 70metrový byt totiž potřebujeme 12,2 ročních hrubých platů. Hůř jsou na tom už jen Srbové.

Výsledek Česka není nijak lichotivý, z 23 evropských zemí, kde Deloitte prováděl výzkum, vyšlo jako předposlední. V posledním Srbsku musí na vlastní sedmdesátimetrový byt naškudlit ještě o tři průměrné hrubé roční platy více. A kde je situace nejlepší? Na vždy zeleném ostrově. V Irsku totiž stačí na obdobný byt našetřit lehce přes tři roční platy.

Bude ještě hůř

„Ve srovnání s loňskem musí obyvatelé Česka šetřit na nový byt téměř o dva roky déle. Vývoj cenové dostupnosti vlastního bydlení rezonuje za posledních několik let v celé Evropě,“ tvrdí Miroslav Linhart z oddělení nemovitostí Deloitte. Podle něj přibližně 2 třetiny zemí očekávají, že v postcovidových letech se dostupnost bydlení ve vlastním může ještě zhoršit.

Kde je nejdráž

Poprvé se na špici nejdražších zemí co do pořízení vlastního bydlení dostalo Rakousko, ovšem s ohledem na platy nemusí naši jižní sousedé tolik šetřit. Nejlevněji je pak v Bulharsku (viz mapa). „Ve srovnání evropských metropolí drží prvenství nejdražšího města Paříž, kde metr čtvereční stojí skoro 13 000 eur (asi 331 tisíc korun – pozn. red.). Největší meziroční růst cen ze sledovaných hlavních měst zaznamenala Bratislava, a to rekordních 13 %. Praha zůstává mezi sledovanými středoevropskými městy jedním z nejdražších,“ popsal situaci Petr Hána, senior manažer v oddělení nemovitostí Deloitte. Jedinou metropolí, kde ceny o něco Zdroj Deloitte málo spadly, byl italský Řím.

Zlatý střed v hypotékách

Jak jsou na tom Češi a hypotéky? Co do úrokové sazby se držíme na zlatém středu s průměrnou sazbou přes 2 procenta. Úplně nejnižší sazby pak mají na Pyrenejském poloostrově, konkrétně v Portugalsku, kde je to jen 1 procento. Na druhé straně žebříčku pak stojí balkánské Rumunsko, kde dosahuje průměrná sazba na 5,3 procenta. Podle analytiků Deloitte se očekává, že napříč Evropou zůstanou sazby do konce roku na podobné výši, což může vyhnat poptávku po vlastním bydlení. V Česku by ale mohly sazby přece jen do konce roku trochu poskočit, a to až na 2,5 procenta. Za prvních šest měsíců roku 2021 banky poskytly úvěry na bydlení za rekordních 224 miliard korun. To je o zhruba 26 miliard méně, než kolik poskytly finanční ústavy na hypotéky za celý loňský rok.

Přečtěte si
RASPUTIN
2. 8. 2021 • 07:37

V roce 1978 v okresním městě jsem za 2+1 v paneláku s dálkovým topením platil inkaso (nájem, voda, elektřina, plyn) cca 250 Kč měsíčně, což bylo cca 10% tehdejšího mého platu 25 letého muže. Dnes je takový nájem kolem 10 000 Kč. Doufám, že mladíci kolem 25 let mají tedy plat cca 100 000 měsíčně

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.