5 tipů, jak nenaletět při koupi chalupy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

5 tipů, jak nenaletět při koupi chalupy

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Unsplash/Ali Kazal)

Jsme národem chatařů a chalupářů a poslední rok je toho důkazem. Chalupy a zahradní domky jdou i díky pandemii na dračku, poptávka několikanásobně převyšuje nabídku a jejich ceny rostou. Prodávají se tak i zříceniny, na které by dřív nikdo nepomyslel. Pokukujete také po nějaké chatičce? Díky těmto radám se nespálíte.

1) Důkladně chatu prověřte

Při prohlídce se nespokojte jen s tím, co tvrdí prodávající. Stavbu si dobře projděte a zaměřte se na její technický stav. Především pak na to nejdůležitější – střechu, komín, vodní a elektrické rozvody a těsnost dveří a oken. A také na vlhkost zdí a rohů. V případě, že to nedokážete posoudit sami, přizvěte si na inspekci odborníka, který sice něco stojí, ale může vám ušetřit spoustu peněz i starostí s nečekanými opravami.

2) Rozmyslete si financování

Ani na rekreační objekt dnes není problém získat hypotéku. „Pokud ale nechcete řešit zástavní právo na katastru nemovitostí, lze tyto rekreační objekty financovat ze stavebního spoření nebo ze spotřebitelského úvěru na bydlení až do výše 1 milionu korun,“ shrnuje některé ze způsobů financování Patrik Madle z ČSOB. Jestli jste ale plánovali chalupu krátkodobě pronajímat, pozor! Hypotéku dostanete pouze tehdy, má-li pořízená nemovitost sloužit k rekreaci vám a vaší rodině. Vybraná chalupa či apartmán navíc musí mít přiděleno číslo popisné nebo evidenční a musí být řádně zapsána v katastru nemovitostí.

3) Pozor na přístup

Nezapomeňte si zkontrolovat, jak jsou vyřešeny pozemky pod chalupou a kolem ní. Především přístup k objektu musí být vždy právně vyřešen. I kdyby to mělo být přes cizí pozemek formou věcného břemene. Na žádné ústní dohody se sousedy nedbejte, platí jen to, co je zapsáno na katastru.

4) Bacha na vodu

Kdo by nechtěl léto trávit u vody. Jenže příliš blízko může znamenat velké problémy. Pokud je chata v první či druhé povodňové zóně, se získáním hypotéky nebudete mít problém. U třetí a čtvrté ale zbystřete. Kvůli vysokému riziku poničení mohou být takové domy nepojistitelné. Navíc, kdybyste chtěli půjčit peníze od banky, nemůžete takovou nemovitostí ručit. A i když chatu zaplatíte ze svého, může vás zrádný živel vytrestat při první velké vodě.

5) Ekologie se vyplatí

Ekologie znamená větší samostatnost, což se zvláště na chalupě může hodit. Když například budete zachytávat dešťovou vodu, nepotrápí vás vyschlá studna. Díky fotovoltaickému panelu na střeše zase můžete trávit pohodlné víkendy i tam, kam nevedou inženýrské sítě. U rekreačních objektů sice nemusí být povinný, ale zkuste se zeptat na energetický průkaz budovy. Ten vám odhalí předpokládané náklady na vytápění.

Víte že...

...peníze od banky můžete získat i na mobilní dům, tzv. mobilheim bez čísla popisného. Na ten nepotřebujete žádné stavební povolení ani projekty, stačí územní souhlas stavebního úřadu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.