Rádce Aha! Jak zabezpečit chatu na zimu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Jak zabezpečit chatu na zimu

Zloděj, ilustrační foto
Zloděj, ilustrační foto (Marek Podhora, Sedmicka)

Pandemie úžasně oživila chataření. Lockdowny, fenomén home office nebo obtížné cestování do ciziny, to všechno přesunulo lidi z měst do přírody. Se zimou ale může být z často podpojištěných chat a chalup ráj pro zloděje. Braňte je.

1) Zkontrolujte okna a dveře

Podle odborníků bychom měli do zabezpečení investovat zhruba částku odpovídající 5 % z ceny chráněného majetku. Největší pozornost by měla směřovat na dveře, okenice, vchodovou branku i vjezdová vrata – ideální je bezpečnostní závora či petlice s certifikovaným visacím zámkem, na všech dveřích včetně těch od sklepa či zadním vchodu cylindrická vložka. „Čím delší čas bude muset zloděj strávit překonáváním kvalitního zámku, tím je pravděpodobnější, že svůj pokus vzdá. Takovou ochranu poskytne například zámek nebo cylindrická vložka s certifikací minimálně ve 3. třídě odolnosti,“ říká Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz.

2) Odvezte vybavení

Co nemusí nutně na chatě zůstat, to odvezte. „V okolí chaty by nemělo zůstat na očích nic cenného, co by mohlo přilákat lupiče. Dále se doporučuje uklidit všechny žebříky a nářadí, uložit vhodným způsobem nebezpečné a hořlavé látky a vypustit vodní systémy, aby nepopraskalo potrubí. Lupiči nejsou jediní nezvaní hosté, proto je nutné uzavřít všechny otvory a průduchy proti vniknutí hlodavců nebo malých šelem, jako je například kuna,“ vyjmenovává rady pro končící chatařskou sezonu Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny.

3) Využijte sousedy i technologie

Dobré sousedské vztahy jsou v tomto případě nad zlato. Pokud nikoho takového nemáte, mohou pomoci moderní technologie. Na pohyb v okolí nebo uvnitř chaty vás mohou upozornit pohybová čidla, kamery či fotopasti, které vám mohou odeslat záznam na mobil. Levnější varianty, jak zloděje odradit, jsou atrapy kamer či programovatelná světla simulující přítomnost. Věci lze zabezpečit pomocí tzv. Safety Boxu, krabičky, kterou lze přivrtat ke zdi či podlaze a věci k ní zamknout pomocí řetězu.

4) Aktualizujte pojistku

S každým větším nákupem vybavení či s přestavbou, minimálně však jednou za čtyři roky, byste si měli aktualizovat pojistnou smlouvu tak, aby se v ní objevil nárůst či pokles ceny majetku. „Ve většině případů pojišťovny dle výše sjednávané pojistné částky stanovují jako povinnost pojištěného mít odpovídající zabezpečení. Platí zde rovnice – čím vyšší pojistná částka, tím vyšší vybavení bezpečnostních prvků,“ udává Veronika Exnerová, mluvčí ČAP.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.