Od 1. dubna se mění pravidla pro hypotéky: Málokdo na ni dosáhne | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Od 1. dubna se mění pravidla pro hypotéky: Málokdo na ni dosáhne

Změny se dotknou naprosto všech.
Změny se dotknou naprosto všech. (Foto scom)

Chcete hypotéku? Tak pozor na nová přísnější pravidla České národní banky, která začnou platit od 1. dubna. Získat úvěr na bydlení bude kvůli nim složitější.

Každá desátý mimo

Hypotéka se může pro řadu lidí stát pouhým snem. „Odhadujeme, že nejméně desetina potenciálních klientů bude mít problém na hypotéku dosáhnout, nebo ji vůbec nezískají,“ říká Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz. Hypotéku už nedostane nikdo, komu by příliš zasáhla do rodinného rozpočtu a nemá i nějaké vlastní úspory. Mírnější podmínky mají žadatelé do 36 let.

Stejný příjem, nižší půjčka

Banka od dubna půjčí méně peněz. „Při příjmu 30 000 Kč dosud lidé dosáhli téměř na čtyřmilionovou hypotéku. Od dubna to bude jen na 3 060 000 Kč (pro mladé do 36 let hypotéka 3 420 000 Kč),“ vypočítává Petr Motáček ze společnosti FinGO. „Změny se dotknou naprosto všech. Příjmové ukazatelé a poměr LTV se budou přísněji sledovat u všech žadatelů,“ potvrzuje Hegrová.

Vyznejte se ve zkratkách

„Každý žadatel se setká hlavně s bonitou, fixací, RPSN, LTV, DTI nebo DSTI,“ vysvětluje Radek Perman z Hypoteční služby Air Bank. Bonita ukazuje schopnost hypotéku řádně a včas splácet. Fixace je období, po které platí sjednaná úroková sazba. RPSN prozradí, kolik ročně zaplatíte na splátkách a všech dalších výdajích. LTV určuje, kolik procent hodnoty nemovitosti hypotékou financujete. Ukazatel DTI hlídá poměr mezi vašimi úvěry a ročními příjmy, zatímco DSTI tak činí zase u měsíčních příjmů.

Banka si vás proklepne

Banka si každého žadatele prověří přes úvěrové registry BRKI (přehled o bankovních úvěrech) a NRKI (o nebankovních úvěrech). Informace si banky zjišťují i v registru dlužníků SOLUS a centrálním registru úvěru CRÚ. Negativní záznamy cestu k hypotéce komplikují.

Rada: Co dělat, když chybí peníze

Banky poskytují hypotéky maximálně do výše 80 až 90 % LTV, zbývající část je nutné financovat z vlastních zdrojů. Jenže i »pouhých« 10 % z ceny nemovitosti je balík peněz. Řešení ale existuje. Kromě zástavního práva k pořizované nemovitosti je možné ručit i další nemovitostí, například bytem nebo domem rodičů.

Vyplatí se maximální délka

Přemýšlíte, jak dlouho chcete hypotéku splácet? Podle odborníků je nejvýhodnější maximálně možná doba. „Vezměte si co nejdelší dobu splácení a každý rok můžete podle zákona o spotřebitelském úvěru vložit zdarma vklad ve výši 25 % celkové výše úvěru,“ radí Michal Noha z Raiffeisen stavební spořitelny.

Přečtěte si
František Klapal
30. 6. 2022 • 21:13

Jak tak sleduji ten trh s těmi hypotékami, tak jsem hrozně rád, že my už ji dávno máme. Dnes by se to opravdu moc nevyplatilo. Zrovna nedávno na mě vyskočila taková hypoteka kalkulacka - http­s://fi­nuan­ce.e­u/ tak jsem to zkoušel počítat a kdybychom si tu hypotéku vzali dnes, tak bychom ty podmínky měli mnohem horší.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.