Otec tupeské keramiky Úředníček: Měl 22 dětí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Otec tupeské keramiky Úředníček: Měl 22 dětí!

Kristýna Potůčková s maminkou Janou z Brna byly keramikou nadšené a domů si odvezly čutoru.
Kristýna Potůčková s maminkou Janou z Brna byly keramikou nadšené a domů si odvezly čutoru. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Hrnek, džbánek či misku s typickou červenou růží míval před 50 lety doma snad každý. Tupeská keramika, kterou vymyslel Jaroslav Úředníček (1874 – 1951), bývala hitem. Tradici drží nad vodou autorovi potomci, jen dětí měl 22.

Takzvaná tupeská fajáns byla obdivovaná nejen v Československu, bodovala i na světových výstavách v kanadském Montrealu (přes 50 milionů návštěvníků) a japonské Ósace.

Je duší muzea
„Můj dědeček Jaroslav Úředníček založil v obci v roce 1914 tupeskou keramiku. První žena mu zemřela. S ní měl pět dětí a s druhou pak 17. Z nich byl i můj tatínek Miroslav. Všichni byli keramici,“ přiblížila Věra Marková (77), která především malovala a nyní je duší muzea, které sídlí v domku z roku 1837.

Pokračovatelka rodu Věra Marková ukázala skvosty z roku 1942 a 1946.

Drží tradici
„Charakteristickým vzorem je tupeská červená růže. Vymyslela ji tatínkova sestra Božena Kovaříková. Krásně malovala. Já jsem se od ní učila. Práce je to pěkná, ale ne tak snadná. Tradice se tu stále udržuje, což je dobře,“ řekla paní Věra.

Vyrazily na kolech
„Auto jsme nechaly v Buchlovicích a odtud jsme s mámou vyrazily na kolech. Ještě nás čeká Modrá, Velehrad a Jalubí,“ řekla Kristýna Potůčková (28) z Brna. „Keramika nás nadchla. Je to i naše záliba. Chodíme si tvořit do dílny v Lužánkách,“ dodala.

Odmítl boty od Bati
Tomáš Baťa přispíval dětem z početných rodin na boty. „Děda mu ale hrdě řekl, že se o ně dokáže postarat, ale uvítal by finanční příspěvek. Dopadlo to tak, že od firmy se přijel někdo do Tupes podívat a Baťa mu přispěl na první elektrickou pec,“ popsala Věra Marková.

Otec zakladatel, Jaroslav Úředníček.

Co je fajáns?
Jako fajáns se označují glazované keramické výrobky. Na již jednou vypálené se nanese glazura, která je ale matná. Teprve po dalším vypálení se začne lesknout. Používá označení majolika, podle ostrova Mallorca, přes který vedla obchodní cesta španělské fajánse do Itálie.

Čelně je jeden z nejstarších malovaných talířů Boženy Kovaříkové.



Přečtěte si
-bello-
1. 8. 2021 • 23:16

Tyhle věci se mi nelíbí.Obecně, ne adresně to myslím.
Ale jsem moc ráda, že se zmiňuje, jak ta keramika ( ono i mnoho jiných věcí ) bodovala ve světě a jsem moc ráda, že se tradice udržuje.
(Nechápu ale chlapa co naseká 22 dětí)

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.