Pohádkový příběh muže ze Srí Lanky: Hledal vodu, našel miliardy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pohádkový příběh muže ze Srí Lanky: Hledal vodu, našel miliardy!

Pan Gamage s pomocníky přenáší obří nález.
Pan Gamage s pomocníky přenáší obří nález. (Foto Twitter, Profimedia.cz, scom)

Hledal vodu, teď by si mohl koupit celou vodárnu! Muž z Ratnapury na Srí Lance totiž při kopání studny natrefil na 510 kilogramů těžký balvan tvořený ze samých světle modrých safírů v hodnotě zhruba 2,1 miliardy korun!

Ratnapura znamená v sinhálštině Město drahých kamenů a nyní svému názvu plně dostálo. „Dělník, co kopal studnu, si všiml nějakých zvláštních kamenů. Pak jsme objevili ten poklad. Hned jsem poznal, že jde o kvalitní safíry,“ říká nálezce, který z bezpečnostních důvodů vystupuje jen pod přezdívkou Gamage, s drahými kameny sám obchoduje.

Vyzvednout obří kámen nebylo jednoduché, ale vyčistit ho a zbavit bahna až na safíry, které mají dohromady 2,5 milionu karátů, trvalo celý rok. Až pak byl nález oznámen, ale nálezce i tak z obavy před zločinci tají své pravé jméno.

Šťastná náhoda
„V životě jsem neviděl tak obrovský kámen,“ přiznává odborník na drahokamy Gamini Zoysa s tím, že musel vzniknout před 400 miliony let. Pan Gamage kámen nazval Safír šťastné náhody. Srí Lanka patří mezi největší vývozce safírů na světě a v roce 1907 zde byl nalezen největší jednotlivý kámen – modrý safír Obr Orientu o 486 karátech, jehož cena je dnes odhadována na 20 až 30 milionů dolarů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.