Pěstitelský úspěch seniorky ze Studénky: Obří lilie v květináči | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pěstitelský úspěch seniorky ze Studénky: Obří lilie v květináči

Obří lilie vypěstovala v květináči seniorka a velká milovnice květin Eva Blagojevičová.
Obří lilie vypěstovala v květináči seniorka a velká milovnice květin Eva Blagojevičová. (Foto archiv pěstitelky)

Omamná vůně. Taková, že se z ní až tají dech. Tak voní 29 květů obří lilie, kterou seniorka Eva Blagojevičová vypěstovala v obyčejném květináči. Za rostlinu, která měří 230 centimetrů, sklízí obdiv tisíců pěstitelů.

Když žena před třemi lety koupila v marketu tři cibule lilie královské, ani ve snu by ji nenapadlo, co z nich vyroste. „Do květníku jsem je dala z nouze, na záhoně by mi je sežrali hryzci. Hnojím ji jen běžným kristalonem a zalévám podle teploty, aby nebyla přelitá. V horkých dnech je to každý den vpodvečer,“ popsala milovnice květin. Pěstování rostlin je její celoživotní záliba. „Přes zimu jsem nechala lilii zabalenou v technické místnosti. Jakmile začala kvést, dala jsem ji do polostínu. Tam kvete déle než na přímém slunci. Rostliny mám přivázané, aby se nevyvrátily. Po ránu a navečer ty květy neuvěřitelně voní. Procházím kolem opatrně, po zásahu pylem jsem totiž celá žlutá. Květy jsou velké jako lidská ruka a neuvěřitelně barví,“ řekla seniorka.

Slavné květiny

Lilií je známo asi 120 druhů a daří se jim nejen v Evropě, ale i v Asii a Severní Americe. Tyto královny cibulovin jsou kvůli své kráse a omamné vůni od nepaměti okrasou zahrad a pěstují se už tisíce let. Díky šlechtění je různých odrůd a kříženců na tisíce. (Pozn. red.: registruje je Královská botanická společnost ve Velké Británii) Lilie symbolizuje čistotu, proto bývá spojována s Pannou Marií. Právě jí podle legendy snesl anděl, tedy boží posel, zlatou lilii. Rostlina se hojně objevuje v erbech slavných královských rodů i měst, je symbolem skautů.

Rada pěstitelky:

„Zjistila jsem, že je nejlepší po odkvětu stvoly nestříhat a nechat je co nejdéle, alespoň do doby, než začnou opadávat listy,“ doporučuje Eva Blagojevičová.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.