Výstava na zámku v Holešové: Tisíce druhů mečíků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Výstava na zámku v Holešové: Tisíce druhů mečíků!

Skvostné květy obdivovaly stovky návštěvníků
Skvostné květy obdivovaly stovky návštěvníků (Foto ČTK/ Dalibor Glück)

Krásu květů spanilých mečíků různých velikostí a barev můžete obdivovat v zámku v Holešově. Vystaveno jich je na tisíc druhů a doplňují je jiřiny, lilie nebo denivky.

„Ve světě vychází každý rok více než sto nových odrůd, ale časem některé zaniknou, jiné se drží i více let,“ uvedl Petr Mimránek, předseda pěstitelské organizace Gladiris, která si připomíná 55. výročí vzniku. Vyšlechtění nové odrůdy trvá několik let. Trendy se mění, jednu dobu byly populární voňavé mečíky, ale lidé je nechtěli mít doma ve váze, byly moc výrazné. „Nyní je nová linie v jehličkových okrajích květů,“ uvedl.

Cenu starosty si odnesl Alojz Mikulášek ze Slovenska.

V Česku jen dva
Ve volné přírodě u nás rostou jen dva druhy. Mečík střechovitý se objevuje na vlhčích loukách v Bílých Karpatech či vojenském újezdu Libavá. Mečík bahenní lze nalézt na několika místech v Polabí a na jihovýchodní Moravě. Zahradní hybridy se ve volné přírodě nešíří.

Ve váze i tři týdny
Aby ve váze vydržely co nejdéle, uřízneme stvoly ve chvíli, když nakvétá první květ. Květy se vyvíjejí postupně od spodní části k vrcholu květenství a v bytě pak vydrží i tři týdny.

Víte, že...
...výstava je k vidění ještě dnes do 17 hodin?

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.