První letadlo z 3D tiskárny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

První letadlo z 3D tiskárny!

Letadélko již absolvovalo na letišti v Brně-Medlánkách úspěšné zalétávací zkoušky.
Letadélko již absolvovalo na letišti v Brně-Medlánkách úspěšné zalétávací zkoušky. (Foto Letecký ústav FSI VUT)

Kam až sahají lidské možnosti? Nad našimi hlavami létá letadlo vytištěné na 3D, neboli trojrozměrné tiskárně! Ano čtete správně, vytištěné... Výzkumníci z Vysokého učení technického v Brně takto vytvořili první bezpilotní letoun na světě pro komerční využití. Dosud se takto vyráběly pouze modely.

Sloužit má pro snímkování zemského povrchu. Váží zhruba 1219 gramů. „Chceme jej osadit autopilotem a kamerami a nabídnout zeměměřičům,“ uvedl Martin Sladký z fakulty strojního inženýrství, který stroj vytvořil v rámci své bakalářské práce. „Letadlo VUT 714 FDM jsme slepili z 22 kusů, některé části se ale tisknou společně. Tisk trval celkem 140 hodin a 44 minut čistého času,“ upřesnil Sladký.


Při tisku větších dílů použili vědci profesionální 3D tiskárnu z Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT, přibližně polovina dílů ale vznikla na úplně obyčejné stolní tiskárně. Ta by zvládla vytvořit celý letoun, trvalo by to ale déle. Letadélko již absolvovalo na letišti v Medlánkách úspěšné zalétávací zkoušky. Hlavní výhodou vytištěného letadla je podle jeho konstruktérů výrazně nižší pracnost při kompletaci a rychlé přizpůsobení konstrukce pro účely využití.


Je z polymléčné kyseliny
Vlákno polymléčné kyseliny, ze které je letadélko vytištěno, je biologicky rozložitelný polyesterový výrobek z rostlinných materiálů. Syntetické vlákno se v 50. letech začalo pokusně používat k výrobě chirurgických nití a implantátů. Dnes se používá například u plošných textilií a je často používaným materiálem pro 3D tisk.

Jak se tiskne
Tiskárny 3D umí vytvořit trojrozměrný předmět. Představte si plastovou strunu namotanou na cívce, která je vtlačována do tiskové hlavy s tryskou, v níž se plast roztaví a tryskou se postupně nanáší vrstvu po vrstvě na desku. Nevznikne tedy jen potištěná plocha jako v případě papíru, ale celý předmět či jeho části, které se následně spojují.

Lidé do nich nesednou?
„3D tisk velmi dobře splňuje klasické požadavky na malosériovou leteckou výrobu. Pro menší bezpilotní prostředky má velký potenciál,“ uvedl Petr Dvořák z Leteckého ústavu FSI VUT. Využití 3D tiskáren v obdobném rozsahu u velkých dopravních letadel ale podle něj není v současnosti reálné.

Víte, že...
...na vytištění letadla bylo zapotřebí přibližně 430 metrů tiskové struny?



Přečtěte si
PetrDostal
11. 7. 2023 • 22:09

Jsem zvědavý, jak dlouho bude trvat, než se proletíme v letadlu z 3D tiskárny. Já už se na to těším. Jsem fanoušek 3D tisku. Sám mám doma jednu tiskárnu a tisknu na ní všechno možné. Teď teda ne, protože čekám, až mi přijdou nové adhezivní přípravky pro 3D tisk z http­s://es­hop.sh­arpla­yers­.cz/ad­heziv­ni-pripravky , takže teď má tiskárna odpočinek.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.