Student Kryštof vyhrál fyzikální soutěž: Kytaru si vyrobil z rýče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Student Kryštof vyhrál fyzikální soutěž: Kytaru si vyrobil z rýče!

K výrobě elektronické kytary potřeboval student cívku, propojovací kabely, magnety, aparát, strunu a rýč.
K výrobě elektronické kytary potřeboval student cívku, propojovací kabely, magnety, aparát, strunu a rýč. (Foto ČEZ)

Kytara vyrobená z obyčejného rýče. Taková přinesla vítězství ve fyzikální soutěži zvané Vím proč novobydžovskému gymnazistovi Kryštofu Sofilkaničovi.

Celkem 143 účastníků klání ze základních a středních škol mělo za úkol natočit video s pokusem a poutavým vysvětlením fyzikálního jevu či zákona. Kryštof si vybral elektromagnetickou indukci. Předvedl, jak díky ní funguje elektrická kytara, a ukázal, že jde vyrobit doma z obyčejného rýče. Potřeboval k tomu cívku, propojovací kabely, magnety, aparát, strunu a rýč. Za 75 minut měl hotovo. Vyhrál nákupní šek v hodnotě 10 tisíc korun a pro školu 200 000 korun na moderní vybavení učeben přírodních věd.

K výrobě elektronické kytary potřeboval student cívku, propojovací kabely, magnety, aparát, strunu a rýč.

Soutěžili po osmé

Klání nadšených fyzikářů z řad žáků a středoškoláků z celé republiky se konalo už po osmé. Jeho smyslem je ukázat předmět fyziky jako vědu, která není nudná, ale v níž se to hemží zábavnými pokusy. „Věříme, že s některými soutěžícími se třeba v budoucnu setkáme jako s novými kolegy, kteří nám pomohou s budováním nové, udržitelné energetiky,“ řekl organizátor klání Martin Máca ze společnosti ČEZ.

Děvčata rekordně

Soutěž poukázala na to, že fyzika už dávno není jen doménou mužského pohlaví. Letošní ročník přilákal i spoustu děvčat. „Ze 143 přihlášených videí jich dívky poslaly celkem 63, tedy téměř 45 procent,“ uvedla mluvčí ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Pokusy se odehrávaly nejen doma, ale také v garážích a dílnách, ve škole i na veřejných hřištích a na ulici.

Talentovaný student fyziky Kryštof Sofilkanič.

Přečtěte si
Marek Žyla
7. 7. 2022 • 12:56

No.... a to nejzajímavéjší vynechali. Vynechali detailní princip jak to funguje, aby to potencionální fanoušek mohl ochutnat plnými doušky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.