V pálenicích si zoufají: Chybí kvas! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

V pálenicích si zoufají: Chybí kvas!

Jan Stockmann (vlevo) a jeho pomocník Vojtěch Kristýnek zatím letos pálili jen višně a třešně.
Jan Stockmann (vlevo) a jeho pomocník Vojtěch Kristýnek zatím letos pálili jen višně a třešně.  (Foto Aha! – Slávka Červená)

Je to hodně špatné! Tak označují novou sezónu pálenice na jižní Moravě. Neurodily se meruňky, je málo třešní i višní. Páleničáři tak marně vyhlížejí zákazníky.

„Loni jsme touto dobou pálili 200 litrů denně, letos jsme vypálili 100 litrů z třešní za 14 dnů,“ řekla Aha! Marie Stejskalová z Viničných Šumic na Brněnsku. Jeden kotel třešní vypálil i Jan Dostál z pálenice v Heršpicích na Vyškovsku. „Je to nejhorší začátek sezóny za 35 let,“ upozornil. O něco více se daří zatím pálenici v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. „Pálili jsme ale jen čtyři dávky, třikrát třešně a jednou višně. Přitom jsme v okolí jediní, kteří fungují. Asi to bude lepší až na podzim. Stromy jsou švestkami obsypané,“ neztrácí naději vedoucí pálenice Jan Stockman.

Končí jedna za druhou

Pěstitelských pálenic rychle ubývá. Jak redakce Aha! zjistila, letos už lidé například své ovoce nevypálí ve Veselí nad Moravou, ve Vnorovech, Ostrožské Lhotě a v Kudlovicích. Všechny tyto pálenice ukončily činnost.

Přečtěte si
stoura
17. 8. 2023 • 04:58

Nezoufejte, pálit se prý dá úplně všechno!! Kamarád dřív jezdil kamsi na Ukrajinu a říkal, že to je pravda, prý i kilo ho..n a kilo cukru jde zkapalnit!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.