Jak na jarní klíčky: Domácí vitaminy za oknem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak na jarní klíčky: Domácí vitaminy za oknem

Klíčení
Klíčení (istock.com)

Dopřát si čerstvou zeleninu může být v zimě docela drahé. A navíc zelenina kupovaná v zimě mnohdy nemá ani tu správnou chuť. Přitom si čerstvou a chutnou zeleninu v podobě klíčků můžete vypěstovat i ve sklenici.

Klíčení je prastará metoda, kterou v zimě získávali cenné vitamíny a minerály již naši předci. Dodnes jsou důležitou součástí stravy v horských oblastech světa.

Mungo bylo první

První písemná zmínka o klíčení semen je z období 3000 let př. n. l., kdy Číňané popisovali terapeutické vlastnosti klíčených mungo fazolí. Klíčky využívali i Féničané při svých námořních plavbách a při výpravách objevitele Jamese Cooka byly využívány jako zdroj vitaminů a obrana před kurdějemi. Na našem území se od 15. století konzumoval nejčastěji klíčený hrách (pučálka) a klíčený ječmen, pšenice a žito (pražma).

Optimální podmínky

Semena potřebují pro klíčení pitnou vodu, teplotu mezi 20 a 30 °C a dostatek kyslíku. Semena proto musí být jen v takové vrstvě, aby se kyslík dostal ke všem. Některé druhy semen klíčí ve tmě, jiné naopak vyžadují světlo. Semena musíte nejdříve namočit na 12 – 24 hodin do vody, aby se klíčení odstartovalo a poté se semena ve speciálním klíčidle (stačí i sklenice) pouze proplachují čerstvou vodou (2 až 3 krát denně) a na vzduchu nechávají klíčit.

Pozor na nemoci

Klíčení má jedno velké nebezpečí, a to bakterie E-coli, salmonela a další, které se mohou v klíčcích snadno namnožit. Proto je důležité pracovat vždy s čistými nástroji a především důkladně dbát na pravidelné proplachování (3x denně) a výměnu vody při namáčení (po 12 hodinách). Hotové klíčky by se měly uchovávat v lednici a spotřebovat během tří dní. Před podáváním je dobré klíčky ještě naposledy propláchnout.

Obilniny (pšenice, ječmen, oves) Namáčení: 8 – 14 hod Klíčení: 1 – 1,5 dní Používají se upražené a mají chuť podobnou praženým oříškům. Hodí se do kaší či müsli.

Cizrna

Namáčení: 12 – 18 hodin

Klíčení: 2 – 3 dny

Chuť je specifická, zhruba mezi oříšky a zeleným hráškem. Hodí se do salátů.

Mungo

Namáčení: 12 hodin

Klíčení: 2 – 3 dny

Chuť je podobná čerstvému hrášku, hodí se do asijských pokrmů a polévek, nebo kari.

Hrách

Namáčení: 12 – 14 hodin

Klíčení: 1,5 – 3 dní

Chuť je podobná čerstvému zelenému hrášku. Hodí se do salátů a na vaření.

Čočka

Namáčení: 8 – 14 hodin

Klíčení: 1 – 3 dní

Chutnají podobně jako čočka. Hodí se do salátů, pomazánek i na chléb s máslem.

Ředkvička

Namáčení: 8 – 14 hodin

Klíčení: 5 – 7 dní

Mají palčivou chuť. Hodí se do salátů, pomazánek.

Hořčice

Namáčení: 6 – 12 hodin

Klíčení: 3 – 6 dní

Jsou pikantní, chutnají podobně jako hořčice. Hodí se k masu, do pomazánek, majonéz.

Červená řepa

Namáčení: 24 hodin

Klíčení: 10 dní

Chutnají podobně zemitě jako červená řepa. Hodí se do salátů a polévek.

Přečtěte si
Mirka Nová
24. 1. 2024 • 13:43

V naší rodině jsme také začali dbát na zdravou výživu, aby nám nechyběly žádné vitamíny. Proto jsem se rozhodla koupit na internetových stránkách https://www.all-the-best.eu/ odšťavňovač, abych mohla každé ráno celé rodině udělat čerstvý džus. Letos jsme měli velkou úrodu jablek a z nich je džus nejlepší. Je mnohem chutnější a plný vitamínů, na rozdíl od těch kupovaných.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.