Klíčky: Malé, ale plné síly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 23. června 2025

Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan

Klíčky: Malé, ale plné síly!

Naklíčený hrách je nabitý živinami
Naklíčený hrách je nabitý živinami (iStock)

Chcete vědět, jak probudit život ve zdánlivě obyčejných semínkách? Klíčení je jednoduché, zábavné a neuvěřitelně zdravé! Malé klíčky jsou doslova vitamínovými bombami, které si můžete vypěstovat doma během pár dní. A co je na tom nejlepší? Potřebujete jen sklenici, vodu a trochu trpělivosti…

Jak snadno klíčit semínka Klíčení semínek je proces, při kterém semínka absorbují vodu, aktivují enzymy a začnou růst. Tato malá semínka obsahují všechny živiny, které potřebujete pro zdravý životní styl. Postupujte podle těchto kroků:

1. Výběr

Zvolte kvalitní semínka určená ke klíčení, například mungo, vojtěšku, čočku nebo řeřichu. Vyhněte se chemicky ošetřeným semenům.

2. Namáčení

Semínka přes noc namočte do studené vody. Tento krok aktivuje růstový proces.

3. Oplachování

Po namočení semínka dobře opláchněte a přeneste je do klíčící nádoby nebo sklenice. Přikryjte je prodyšnou látkou a upevněte gumičkou.

4. Klíčení

Semínka proplachujte čistou vodou 2 – 3krát denně, aby se předešlo plísním. Uchovávejte je na tmavém a teplém místě.

5. Sklizeň

A je to tady! Po 3 – 7 dnech jsou klíčky připravené ke konzumaci. Jen pamatujte na jednoduché pravidlo: Délka klíčení závisí na druhu semínek.

6. Uchování

Hotové klíčky skladujte v lednici a spotřebujte je do několika dní. Klíčky můžete přidávat do salátů, sendvičů, polévek nebo je jíst samotné.

Čím jsou prospěšné? 

  • Bohaté na vitaminy A, B, C a E
  • Obsahují enzymy podporující trávení 
  • Zdroj minerálů: vápník, hořčík, železo
  • Přirozená detoxikace organismu 
  • Posilují imunitu a dodávají energii

Která vybrat?

 Mungo – Rychlé klíčení, sladká chuť, plné bílkovin. 

Ředkvička – Pikantní, podporuje trávení. 

Brokolice – Obsahuje sulforafan, silný antioxidant. 

Čočka – Výborný zdroj železa a vitaminů. 

Slunečnice – Lahodná oříšková chuť, hodně hořčíku. 

Vojtěška – Jemná chuť, bohatá na enzymy, vitaminy A, C, E a K.

Hořčice – Pikantní, ideální pro dochucení salátů a sendvičů.

Chia semínka – Klíčí podobně jako len, vhodná do smoothie a pudinků.

Quinoa – Rychlé klíčení, obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin.

Sezam – Bohatý na vápník, lehce oříšková chuť.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry