Rady pro zahrádkáře: Jak si nyní připravit letničky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Rady pro zahrádkáře: Jak si nyní připravit letničky

Afrikán může být jednobarevný, vícebarevný i žíhaný.
Afrikán může být jednobarevný, vícebarevný i žíhaný. (Shutterstock.com)

Letní krása zahrádek se rodí už v březnu za oknem. Pokud chcete mít záhony a truhlíky obsypané astrami, hledíky a řeřichami, musíte přiložit ruku k dílu už teď.

Předpěstujte je a ušetříte

Předpěstování letniček není složité, ale přece jen vyžaduje určitou péči, a hlavně prostor. Na druhé straně však ušetříte, protože semínka jsou o hodně levnější než sazeničky, a když začnete s pěstováním včas, užijete si květů déle, než když zvolíte přímý výsev.

Výsev na záhony

Ne každá letnička ovšem potřebuje předpěstovat. Zatímco astra asi přímý výsev nepřežije, aksamitník, lichořeřišnice nebo měsíčky dobře prospívají.

Péče o letničky

Umístěte je na slunné stanoviště, maximálně do polostínu. Půda by měla být kyprá a s vyšším obsahem živin. Když připravujeme záhon, je dobré přimíchat do substrátu pomalu rozpustné hnojivo, případně přihnojit půdu kompostem.

Pařeniště se hodí

Nejsnadnější je předpěstovat letničky v pařeništi či ve skleníku. Semínka vysejte do dezinfikovaného substrátu, a když se objeví první lístky, přepíchněte je do malých květináčů. Když květináč prokoření, je čas je vysadit na připravené záhony. Ty by měly být předhnojené, i po sadbě je nutné letničky přihnojovat. Na záhon vysazujte až po »zmrzlých«.

Kdo kam patří?

NA SLUNCE: aksamitníky, nestarce, tařicovky, šalvěje, astry, ostálky, smily, třapatky, laskavce, krásenky, jiřiny, slunečnice, hvozdíky, stračky, gazánie, sluncovky, hledíky, sporýše, limonky
DO POLOSTÍNU: netýkavky, begonie, lobelky, tařicovky, okrasné tabáky, okrasné máky, moučenky

Vysévání a vysazování

Předpěstovávat sazeničky můžete už teď, na záhon ale půjdou semínka či předpěstované sazenice až v polovině května.
ZÁLIVKA: Důležitá je pravidelná zálivka, nejlépe brzo ráno, nebo později večer a ke kořenům.
HNOJENÍ: Přihnojujte formou zálivky jednou týdně až jednou za čtrnáct dní. PÉČE: Záhony je třeba plít, kypřit a průběžně stříhat odkvétající květy. Pak letničky vydrží do podzimu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.