Neutrácejte za hnojivo a vyrobte si ho zdarma: Domácí hnojiva za hubičku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Neutrácejte za hnojivo a vyrobte si ho zdarma: Domácí hnojiva za hubičku

Pro rychlý růst: Hnojivo z trávy
Pro rychlý růst: Hnojivo z trávy (Foto scom)

Zahradníci už netrpělivě vyhlíží jaro. S cenami zeleniny a ovoce je pěstování domácích plodin letos mnohem výhodnější, než bylo kdy dřív. Jenže zdražila i hnojiva! Naštěstí za ně utrácet nemusíte a některá si vyrobíte z toho, co máte doma.

Univerzální: Kompost

Nejlepším a nejběžnějším způsobem, jak si vyrobit domácí hnojivo je kompostování. Do kompostu totiž zužitkujete většinu organických odpadů z kuchyně a zahrady. Odměnou vám bude kompletní hnojivo s vlastnostmi podobnými kupovanému kompostu.

Univerzální: Hnojivo ze zbytků zeleniny

Kuchyňské zbytky zeleniny mohou být zdrojem všech živin. Pro výrobu hnojiva sbírejte odřezky z kuchyně, jako jsou například vršky mrkve, cibulové slupky, lodyhy rajčat. Dávejte je do kbelíku s víčkem a zalijte vodou. Když má silný zápach, slijte a před použitím hnojiva ho zřeďte vodou. Zápachu se vyhnete, když budete tyto zbytky přidávat do svého kompostu.

Pro rychlý růst: Hnojivo z trávy

Zbytky trávy po sekání jsou dobrým zdrojem dusíku a dalších živin. Nasbírejte je do kbelíku, zalijte vodou a nechte několik dní stát a občas zamíchejte.

Pro rychlý růst: Emulze z ryb

Emulze z ryb je skvělým zdrojem dusíku pro rostliny. Smíchejte jednu část rybích zbytků (kosti, hlavy, atd.) se třemi díly vody ve velké nádobě. Nechte ji několik týdnů odstát, občas promíchejte, až bude mít silný zápach. Je bohatá na fosfor, draslík a vápník a na rozdíl od populárního zakopávání kostí vám nepřiláká na zahradu potkany a kuny.

Proti žloutnutí listů: Hnojivo z Epsomské soli

Epsomská sůl (síran hořečnatý, hořká sůl) není jen vhodná ke koupelím nebo jako projímadlo. Je také bohatá na hořčík, který je nezbytný pro růst rostlin a jejich zelenou barvu. Dává se na 4 litry vody 1 lžíce Epsomské soli.

Na jahody a rajčata: Hnojivo z kávového logru

Zbytky po přípravě espresa či turecké kávy nevyhazujte do koše, ale sbírejte je. Pro přípravu hnojiva z kávy smíchejte 2 díly logru s 1 dílem vody a nechte směs několik dní odstát. Opatrně sceďte a před použitím zřeďte.

Pro sílu a odolnost: Hnojivo z banánových slupek

Banánové slupky jsou bohaté na draslík, který je důležitý pro kvetoucí a plodící rostliny. Nakrájejte banánové slupky na malé kousky a zahrabte je do půdy kolem vašich rostlin, nebo z nich připravte několikadenní nálev.

Pro sílu a odolnost: Hnojivo ze skořápek

Pro výrobu hnojiva roztlučte skořápky vajec na malé kousky a posypte je kolem vašich rostlin nebo přidejte do kompostu. Jsou dobrým zdrojem vápníku a dalších minerálů.

Půdu zkontrolujte

Před použitím jakýchkoli domácích hnojiv je dobré zkontrolovat půdu, abyste zjistili, které živiny jí mohou chybět, a podle toho volte složení hnojiva.

Zkuste Bokashi

Bokashi je speciální japonský způsob kompostování pomocí fermentačních bakterií. Používá se na něj speciální vzduchotěsný kbelík a vedle organického odpadu jako do klasického kompostu se přidává i směs suchých bakterií. Odměnou je kompost, který nepáchne, neláká mušky a můžete jej provozovat i v kuchyni či na balkoně.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.