Zdravé pokojové rostliny i v zimě: Jak udržet jejich krásu?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zdravé pokojové rostliny i v zimě: Jak udržet jejich krásu?!

Víte, jak pečovat o květiny, aby přežily zimu?
Víte, jak pečovat o květiny, aby přežily zimu? (iStock)

Žloutnou vaše pokojovky? Přicházejí o listy? Tak to se na nich podepisují krátké dny i suchý vzduch vytopených pokojů. Aha! zjišťovalo, jak jim vrátit zpět jejich krásu.

Dopřejte jim světlo

Rostliny v zimě trpí nedostatkem světla. „S příchodem zimy a zkracujících se dní přesouváme pokojovky blíže k oknu, aby měly stále dostatek světla, a tedy i ideální podmínky k fotosyntéze,“ říká zahradnice Michala Brabcová. Rada: Nezapomínejte ráno vytahovat žaluzie a odhrnovat závěsy, ať rostliny nepřijdou ani o kapku světla.

Chraňte je před průvanem

Žádné rostlině nevyhovuje průvan, především ten studený. Zkontrolujte, jestli nemáte pokojovky přímo na místech, kde se větrá. Rada: Pokud rostlině opadávají listy, které nejsou suché ani žluté, viníkem je nejspíš průvan. Citlivé jsou na něj hlavně fíkusy a orchideje.

Pozor na radiátory

Rostlinám vadí i nadměrné teplo. Většinu je dobré držet je dále od radiátorů. Citlivé na suché teplo jsou hlavně břečťany a kapradiny. Přežít v blízkosti (nikoli těsně vedle) topení naopak můžou monstery, filodendrony, fíkusy nebo draceny. Rada: Chraňte pokojovky i před suchým vzduchem. Nezapomínejte rosit a občas jim dopřejte i sprchu.

Omezte zálivku

Zimní měsíce vyžadují mírnější zálivku. „Se zkracujícím se dnem má rostlina nižší nároky na vodu,“ potvrzuje zahradnice. Přílišná vlhkost způsobí žluté listy a uhnívající kořínky. Rada: Čím chladnější a temnější je stanoviště, tím méně vody rostliny potřebují, s větší mírou světla a tepla můžeme lehce přidat i vodu.

Opatrně s hnojením

Rostliny můžete přihnojovat, vyhněte se ale hnojivům určeným pro růst. „Poznáme je podle toho, že ve složení mají nejvyšší zastoupení dusíku (N). Naopak používáme hnojiva s vysokým poměrem fosforu (P) a draslíku (K),“ vysvětluje zahradnice Brabcová. Rada: Kondici pokojovkám vylepší organická hnojiva s guánem nebo žížalí čaj.

Vyžeňte škůdce

Škůdci mohou rostliny napadnout i v zimě. Pravidelně, jednou týdně, proto kontrolujte jejich stav. Nezapomínejte preventivně odstraňovat suché listy a jinak poškozené části. Rada: Proti škůdcům pomáhá ošetření listů leskem. Navíc na lesklé plochy méně sedá prach, a pokojovka tak bude lépe přijímat světlo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.