PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Jaro Česko zahřeje i pokropí deštěm | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Jaro Česko zahřeje i pokropí deštěm

Příroda se probouzí. U Strejčkova lomu kvete koniklec velkokvětý.
Příroda se probouzí. U Strejčkova lomu kvete koniklec velkokvětý. (Foto ČTK/Luděk Peřina)

Sluníčko střídají přeháňky. Nejbližší dny nám přinesou typické jarní počasí. Nejprve rtuť teploměru vystoupá ke dvaceti stupňům, pak nás pokropí přeháňky. A nakonec může na horách i sněžit.

Astronomické jaro začalo právě včera a ode dneška budou dny delší než noci. „Zpočátku bude počasí u nás ovlivňovat teplá fronta postupující po severním okraji slábnoucí tlakové výše nad Alpami,“ předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Rtuť teploměru vyšplhá místy až ke 20 stupňům. Pak ale dorazí dešťové mraky. Nad severovýchodní Evropu se přesune tlaková níže a okolo ní k nám bude proudit studený vzduch od severu. Na vrcholcích hor možná i nasněží. V nížinách bude pršet.

Uplakané léto

Čeká nás tedy uplakané počasí, které si s jarem většinou spojujeme. Naopak léto si představujeme jako sérii horkých dní. Ale nenechte se mýlit. Nejdeštivějšími měsíci jsou v našich zeměpisných šířkách právě červen, červenec a srpen. Naopak nejméně vody spadne v březnu. Zároveň asi překvapí, že jaro je v průměru stejně teplé jako podzim. Obecně ale měsíce, kdy se příroda probouzí, vnímáme jako teplejší a příjemnější než ty, kdy se ukládá ke spánku. Data, která ukazují, jak nespolehlivé je lidské vnímání počasí, zpracoval Jáchym Brzezina z brněnské pobočky ČHMÚ.

Jak bude?

  • Dnes: polojasno, místy občasný déšť. Den 11 až 16 °C.
  • Zítra: oblačno, místy přeháňky. Noc 2 až 8 °C, den 15 až 20 °C.
  • Čtvrtek: zataženo, místy občasný déšť. Noc 6 až 10 °C, den 15 až 19 °C, na západě kolem 14 °C.
  • Pátek: zataženo, místy přeháňky. Noc 7 až 11 °C, den 15 až 20 °C, na západě kolem 14 °C.
  • Sobota: oblačno, na většině území přeháňky, nad 1000 m sněhové. Noc 5 až 9 °C, den 10 až 14 °C.

Průměrné teploty

Nejchladnějším měsícem je u nás leden. Nejteplejším pak červenec. Ač se nám to nezná, listopad se průměrnými teplotami velmi podobá březnu. Jenže během podzimu se ochlazuje a den se zkracuje. Naopak během prvního jarního měsíce míříme k létu a dny se prodlužují, proto ho vnímáme jako teplejší.

Přečtěte si
Jan Kocián
27. 3. 2023 • 11:07

I minulá předpověď na právě skončený týden nebyla dobrá. ČHMÚ původně předpovídal maximum kolem 17 °C, pak to zvedl na 19 °C pouze na jeden den ve středu, potom předpovídal republiková maxima v rozmezí 20 °C až 21 °C... ale nakonec těch teplých dnů bylo daleko víc než jenom jeden, a teplota se dostala skoro na 23 °C.

Jan Kocián
27. 3. 2023 • 10:52

ČHMÚ tipuje, že týden od 27. března do 2. dubna má NULOVOU ŠANCI na to skončit jako teplotně PODPRŮMĚRNÝ, protože na 100 % bude teplotně průměrný nebo nadprůměrný... což je samozřejmě blbost!

"Týden od 27. března do 2. dubna bude srážkově průměrný," blbě tipuje ČHMÚ... protože současný týden bude nadprůměrně deštivý, především díky období čtvrtek, pátek, sobota.
------------
K vidění po kliknutí na "Měsíční výhled" v levém sloupci na webu ČHMÚ do pondělních cca 17 hod.

Jan Kocián
25. 3. 2023 • 00:28

Když meteorologové ze sousedního SHMÚ uviděli, jak moc intenzivní jsou srážky v Česku ženoucí se směrem ke Slovensku, vydali v rámci NOWCASTINGU bouřkovou výstrahu.

Naletěli! Bouřky na Slovensku nebyly. Byly v Česku. Proto slovenští meteorologové bouřkovou výstrahu ihned zrušili. Opět se ukázalo, že NOWCASTING je blbost.

Jan Kocián
24. 3. 2023 • 16:05

ČHMÚ dnes v pátek nepočítá s bouřkami... ale bouřky už stihly do Česka dorazit z Německa.

Jan Kocián
23. 3. 2023 • 11:45

Zítra v pátek supercely v západní Evropě (Francie, Benelux, Německo)! Večer bouřkové linie v jižním Bavorsku a v Rakousku, s malým přesahem i do ČR.
V pondělí, úterý i ve středu sněhové vločky i přes den v Praze a jiných velkých městech. Noční mrazy v úterý i ve středu 29. března!

Od 3. dubna dorazí do střední Evropy i do Česka období chladu a sněhu! Ve velkých městech se vytvoří na přechodnou dobu souvislá sněhová pokrývka, na horách nasněží během několika dnů v součtu až 50 cm. Do Itálie a na Balkán přijdou vydatné deště a bleskové povodně!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.