PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Tři centimetry sněhu ochromily dopravu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Tři centimetry sněhu ochromily dopravu!

Dálnice D1 se na Vysočině proměnila v obří klouzající parkoviště.
Dálnice D1 se na Vysočině proměnila v obří klouzající parkoviště. (Foto ČTK/J. Loskot, PČR, HZS)

Sněžení a náledí včera zkomplikovalo dopravu na většině území Česka. Sněhu připadly sice jen tři centimetry, i ty ale vedly k nekonečným kolonám a stovkám nehod.

Nejhorší situace byla na Vysočině, kde se na dálnici D1 u Velkého Meziříčí okolo 9. hodiny srazilo pět kamionů a 15 osobních aut, dva lidé se lehce zranili. K podobné nehodě došlo i u nedalekého Měřína. Policisté museli komunikaci krátce uzavřít, kolony ve směru na Prahu však zůstávaly až do odpoledne. „Od 7:00 jsme přijali oznámení o 65 dopravních nehodách a dalších 13 oznámení se týkalo špatné sjízdnosti komunikací, případně vozidel, která nemohla vyjet,“ řekla ČTK mluvčí policie Jana Kroutilová. Brzy ráno zase uvízly na dálnici D8 za Ústím nad Labem ve směru na Německo kamiony na zledovatělé vozovce. Ve zbytku Česka trápilo počasí řidiče hlavně ve výše položených oblastech. Podle dispečinků silničářů byly sypače v neustálé permanenci.

Víte, že...

...v Královéhradeckém kraji v noci a v úterý se na zledovatělých silnicích stalo kolem 50 nehod? Mezi Starým Rokytníkem a Radčí na Trutnovsku havarovalo hned pět aut stejně jako u Úpice. V Krkonoších napadlo 10 čísel sněhu.

Oteplí se, ale...

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu se zítra oteplí, odpoledne teploty vystoupí k 17 °C, rtuť teploměru by neměla pod nulu spadnout ani v noci. O víkendu se ale začne opět ochlazovat a v noci na neděli má znovu mrznout, na silnicích to tak bude znovu klouzat.

Jak bude?

Dnes: zataženo, sněžení přecházející v déšť, den 6 až 10 °C.

Zítra: oblačno, přeháňky, noc 0 až 6 °C, den 12 až 17 °C.

Pátek: zataženo, déšť, noc 4 až 8 °C, den 11 až 16 °C.

Sobota: zataženo, občas déšť, noc 5 až 9 °C, den 9 až 14 °C.

Neděle: oblačno až zataženo, noc –2 až 2 °C, den 6 až 10 °C.



Přečtěte si
Jan Kocián
2. 4. 2023 • 17:38

"Studená fronta dnes přichází netradičně od severu," napsal ČHMÚ před několika týdny.
------------
Od té doby přešla ze severu studená fronta přes Česko směrem na jih již několikrát, naposledy právě dnes. Běžná věc.

Jan Kocián
2. 4. 2023 • 13:10

Oficiální výstraha na mráz je do středy, ale silné mrazy i v nižších polohách budou ve čtvrtek ráno! V pátek 7. dubna ráno se v nižších polohách mrazy zmírní, ale přesto tam bude často mrznout i ve 2 metrech nad zemí, při zemi bude samozřejmě ještě větší zima.

Jan Kocián
2. 4. 2023 • 00:48

Samozvaný expert pan Roháček napsal: "Ze zkušeností vím, že se málokdy v historii opakovaly stejné situace 2x po sobě. Je tedy málo pravděpodobné, že by přes Prahu prošly během dvou dnů dvě bouřkové linie."
------------
Ano, je to málo pravděpodobné, proto tento idiot špatně tipoval. Prahu totiž zasáhly bouřkové linie dva dny po sobě (čtvrtek, pátek).

Jan Kocián
1. 4. 2023 • 17:02

Ředitel ČHMÚ Mark Rieder po extrémně ničivém tornádu v roce 2021 v České televizi řekl, že se nic měnit nebude, protože by šlo o plýtvání finančními prostředky, jelikož další podobné tornádo Českou republiku už nikdy nezasáhne.

Naštěstí tohoto idiota nikdo neposlouchal a došlo k mnoha změnám... v roce 2022 vznikla tzv. konvektivní skupina utvořena z mladých meteorologů ČHMÚ. Nutno dodat, že jejich předpovědi jsou stejně špatné jako v letech minulých bez této expertní skupiny. Loni byli neúspěšní. A letos taky. Vrcholem blbosti byla loňská červená bouřková výstraha (evidentně šlo o první a jedinou předběžnou červenou bouřkovou výstrahu v historii ČR)......... bouřky byly nakonec tak nevýrazné, že by se vše obešlo i bez žluté výstrahy.
------------
30. března varovali před silnými bouřkami severozápad ČR... a právě tam nebyly bouřky vůbec žádné. Včera 31. března bylo bouřek daleko více, než čekali. A o únorové "nečekané" supercele snad ani netřeba psát.

Jan Kocián
31. 3. 2023 • 09:41

Bouřky šly včera ve čtvrtek přece jenom jinak a byly častějším jevem, než ČHMÚ předpovídal.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.