Kdo naděluje dárky v cizích zemích? Děda Mráz byl původně zlý stařec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kdo naděluje dárky v cizích zemích? Děda Mráz byl původně zlý stařec!

 WEIHNACHTSMAN, Německo
WEIHNACHTSMAN, Německo (Foto - Shutterstock, ara)

I když se neúprosní pohlaváři za dob komunismu snažili jako o život, nenechali jsme si našeho Ježíška vzít. Víte ale, kdo naděluje třeba ve Francii nebo v daleké Polynésii?

Santa Claus, USA

Kdo by baculatého Santu s bílým plnovousem v červeném obleku neznal? Opatřen saněmi taženými soby, v čele s Rudolfem, brázdí Amerikou. Domů se nacpe komínem v noci z 24. na 25. prosince a dárky ukládá do připravených punčoch na krbu, ty větší pak pod nazdobený vánoční stromeček. Na stolku jej na oplátku čeká sklenka mléka a na talířku vánoční sušenka.

Děda Mráz, Rusko

Naděluje v Rusku až 7. ledna – podle Juliánského kalendáře. Protože Děda Mráz trvale žije na vzdálené Čukotce, dělá mu doprovod jeho líbezná vnučka Sněhurka. Dárky naděluje pod vánoční stromek, kterému se v Rusku říká jolka. Je dobré vědět, že původně byl krutým pohanským bohem zimy, ledového chladu a sněhové bouře. Tzv. Starcem Severu. Jeho bratrem je navíc bůh Vichr, takže pěkně ostrá dvojka! Až do 30. let minulého století, než si Stalinova ideologie usmyslela, že bude dávat dárky a bude hodný, to byl skutečně antihrdina. Přinášel zimní počasí a rodiny mu obětovaly kaši nebo kyselo, aby se nenaštval.

Otec Vánoc, Anglie

V originále Father Christmas nosí dárky v Anglii. Stejně jako Santa Claus cestuje v kočáru taženém soby a naděluje do punčoch zavěšených na krbu v noci z 24. na 25. prosince. Takže dárečky na všechny obdarované čekají ráno po probuzení.

Vánoční muž, Německo

Neboli Weihnachtsman naděluje dárky na severu Německa. Ke svým vánočním obchůzkám nepotřebuje žádné soby, cestuje na divokém větru. Zdobí ho rezavé vlasy i vousy a zahalen je do dlouhého pláště s kapucí. Na jižní straně Německa naproti tomu naděluje Christkind, který je obdobou Ježíška.

Pere Noel, Francie

Tedy Otec Vánoc nosí dárky ve Francii. Starý muž s plnovousem dostává od dětí dopisy s přáníčky, podle kterých pak naděluje dárky. Jezdí na saních, taženými soby. Nepochybně mu nechybí smysl pro humor, protože dárečky nedává pod stromek, ale schovává je na různá místa v domě, třeba do bot nebo za kamna.

Babbo Natale a Befana, Itálie

V Itálii vládne Vánocům Babbo Natale, což by se dalo přeložit jako Ježíšek, ale podobou jde více k našemu Mikuláši. Soby si půjčuje ve Finsku a dárky rozváží na saních. Italové je pak obvykle rozbalují 25. prosince, ale mnoho rodin už se na ně vrhne večer 24.12. Některým dětem ale nosí dárky čarodějnice Befana, ovšem to si musí počkat až do 7. ledna. Přilétá na koštěti a do domů se dostává komínem.

Kůň Magi, Argentina

V Argentině slaví Vánoce 6. ledna. Žádného Santu ani Ježíška tu ale nehledejte. Dárky zde naděluje kůň Magi, a to do bot, které mu obdarovaní umístili buď vedle postele, nebo pod vánoční stromek. Za svou snahu má vánoční koník před dveřmi nachystanou misku s vodou a kupku sena.

Julemand, Skandinávie

Tento vánoční muž velmi podobný Santovi naděluje dárky 24. prosince v Dánsku. Tak jako Santa bydlí na severním pólu a cestuje na saních poháněných sobím spřežením. Za sebou má armádu skřítků pomocníčků, kterým v Dánsku říkají Nisser.

Joulupukki, Finsko

Neboli dědeček Ukko nosí dárky v severském Finsku. Jeho domovem je Laponsko a oblečen je do kůže z kozlíků. Zajímavé je, že finské děti mohou toho, kdo dárky naděluje, tedy dědečka Ukko, při nadělování vidět.

Velký krab s velbloudem

Zahaleno tajemstvím je nadělování vánočních dárků téměř všude na světě. V severním Norsku se tak o nadílku stará koza krále Olafa, v Polynésii velký mořský krab, v Sýrii zase velbloud. V nedalekém Chorvatsku je to děda Božičnjak a v Bulharsku mají dědu Koledu.

Věděli jste, že…

… v Indii nechodí žádný Ježíšek, Santa ani jiná bytost, která by rozdávala dárky? Lidé se tam bez jakýchkoliv nadpozemských bytostí obdarovávají úplně sami.

Věděli jste, že…

… americký Santa Claus byl původně Sinterklaas z Holandska? Během času se ale Holanďanům natolik znelíbil, že většina z nich má teď před domem ceduli: Zákaz vjezdu Santovi!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.