Josef Hlavatý (65) ze Šardic: Život jsem prožil s BABETOU | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Josef Hlavatý (65) ze Šardic: Život jsem prožil s BABETOU

„Babety prožívají renesanci,“ ubezpečuje Josef Hlavatý.
„Babety prožívají renesanci,“ ubezpečuje Josef Hlavatý. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Svůj dosavadní život prožil s BABETOU. Ne ženou, ale malým motocyklem. Josef Hlavatý (65) ze Šardic stroj už za hlubokého socialismu opravoval, teď se synem Davidem vedou velkoobchod a oprašují zašlou slávu.

„Babety se vyráběly na Slovensku, v Považské Bystrici, po roce 1989 ale ustoupily náporu levných motorek z Asie. Ale ukázalo se, že jejich kvality jsou neotřesitelné,“ usmíval se včera na největším středoevropském srazu milovníků těchto motorek na motokárové trati u Hodonína. Čtyřicet týmů tady kroužilo v sobotu dvanáct hodin nonstop a »ztráty« se počítaly jen na prstech jedné ruky.

„Babeta je spolehlivá, pokud nekašlete na její údržbu. Pak vás odmění. Dneska začíná její renesance. Hodí se na vesnice, vím ale o klucích, kteří s ní podnikají výlety po světě,“ dušuje se Hlavatý. Dnes jen lituje, že chybí zapálení opraváři těchto populárních mašin. „Doba se změnila, jen babeta zůstává. Pro mě je to láska na celý život.“

STROJ PRO VŠECHNY
„Chtěl jsem kolem roku 1977 začít s opravami babet, jenže za socialismu to jako soukromník nebylo možné. Nakonec se podařilo vyjednat opravnu pod národním výborem. První tři měsíce po otevření jsme měli na krku stovku motorek, přitom vyladit jednu trvalo celý den. Tehdy měl doma babetu snad každý,“ říká dnes Josef Hlavatý.

NÍZKÁ SPOTŘEBA
Spolehlivost babet podtrhuje i jejich nízká spotřeba, 1,5 litru benzinu na 100 kilometrů. Jde o lehký moped, který v éře socialismu stál mezi 2500 a čtyřmi tisíci korunami. Na silnici ujížděl až 45 kilometrů v hodině.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.