Aleš Eger ( 46) přišel při nehodě o nohu: Znovu jezdí na motorce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Aleš Eger ( 46) přišel při nehodě o nohu: Znovu jezdí na motorce!

Motorkář si prožil své, ale na stroj nezanevřel.
Motorkář si prožil své, ale na stroj nezanevřel. (Foto Aha! – M. Rušinová, T. Tran, archiv Aleše Egera)

Dostal na motorce smyk a vlétl přímo pod kola traktoru. To se stalo před šesti roky. Aleš Eger (46) tehdy přišel o nohu a čtyři litry krve. Když ho lékaři dali dohromady, snažil se s tímto handicapem aktivně žít. Bál se ale, že kvůli tomu nebude mít nárok na invalidní důchod.

Život se Alešovi změnil v létě roku 2014 u Soběhrd na Benešovsku. „V rychlosti jsem se v zatáčce dostal do smyku, snažil jsem se chytit jinou stopu, v protějším pruhu ale zrovna jel traktor s valníkem. Nebylo moc možností, byly tam stromy. Manévroval jsem, jak to šlo, a dopadlo to tak, že jsem naštěstí přežil,“ popsal Aha! osudnou jízdu.

Nohu zachránili
V nemocnici strávil několik měsíců, ale vyhráno zdaleka neměl. Podstoupil desítky operací, došlo i na reoperaci. „Ztratil jsem čtyři litry krve, měl jsem traumatickou amputaci nohy, druhá byla potrhaná. Byl jsem potrhaný v pase i přes genitálie,“ vyprávěl Aleš, který se musí obejít bez náhrady. Má totiž výrůstky na kostech. „Lze žít i bez protézy. Člověk musí ale využít zbytek těla,“ prozradil otec osmileté holčičky.

Vozí Pražany
Aleš se před nehodou živil jako řidič kamionu. K tomu se chtěl vrátit, měl by však problémy s nakládkou a vykládkou. „Zkusil jsem to tedy u pražského dopravního podniku. Kde lidé nastupují a vystupují sami. Pracuji na poloviční úvazek, jezdím samozřejmě v busu s automatickou převodovkou,“ upřesnil. Ze začátku měli lidé problém s tím, že je veze řidič bez jedné nohy. „Nikdo nechápal, jak je to možné. Je to velká zodpovědnost. Moje nehoda může být na druhou stranu velký klad, protože jsem tak pozornější a vnímavější,“ vysvětlil Aleš.

Bál se o důchod
Jízdu na motorce považuje za obrovskou svobodu a dar, proto se také do sedla po operacích vrátil. Nyní se pravidelně účastní hodin Endurové školy pod vedením Vítka Kuklíka. „Bál jsem se ale, že když budu žít aktivně, nebudu mít nárok na invalidní důchod. Vydedukoval jsem si to naštěstí špatně,“ usmál se Aleš, který by byl rád, kdyby vznikla disciplína jako paramotokros, která je pro postižené lidi. „Nesmíme se bát být aktivní. Není to v rozporu se zdravotním stavem,“ dodal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.