Aleksi Šedo, nový Vojtěchův náměstek: Kdo je »nový Prymula«?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Aleksi Šedo, nový Vojtěchův náměstek: Kdo je »nový Prymula«?!

Aleksi Šedo
Aleksi Šedo (aleksisedo.cz)

Do horkého křesla náměstka ministra zdravotnictví po Romanu Prymulovi (56) usedne od 1. září lékař a akademik Aleksi Šedo (59). Vášnivý motorkář fandí rouškám a tuší, že se Covidu-19 nevyhne. Být novou tváří boje proti viru ale nechce!

Koncem května opustila rezort zdravotnictví jedna z nejvýraznějších osobností jarní vlny koronaviru epidemiolog Roman Prymula. Proslýchalo se, že si nesedl se svým šéfem ministrem Adamem Vojtěchem (33, za ANO). Důvodem prý byla chybějící bezpečnostní prověrka. A tak zatímco Prymula zakotvil na vládě coby zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, Vojtěch se musel podívat po novém náměstkovi. Volba nakonec padla na Šeda. Přichází akademik Končící děkan 1. lékařské fakulty UK si je vědom, že nastupuje na rezort v nelehké době. A tuší, že se srovnání se svým předchůdcem nevyhne. Novou tváří koronaviru se stát ale nechce. „Nemám být náměstek pro Covid-19 ani Prymulou dvě,“ řekl Reflexu.

Věnovat by se měl hlavně práci lékařů v nemocnicích i ambulancích, vzdělávání nebo výzkumu a vývoji. Co se týče nošení roušek, ty podporuje. Podle něho to je jeden z důležitých nástrojů k potlačení epidemie Covidu-19, čemuž nahrávají odborná data. „Opačný argument, tedy odmítání roušek, je jako víra v placatou zemi,“ tvrdí. Spokojený je s výběrem nového náměstka i ministr Vojtěch. „Jeho bohaté zkušenosti jako lékaře, akademika a manažera jsou skvělými předpoklady pro funkci náměstka pro zdravotní péči,“ prohlásil šéf rezortu v červenci při jeho představení.

Metalistu obléká manželka

Nový náměstek Šedo je velkým fanouškem metalu a motorek. Poslouchá skupinu Rammstein a velmi si pochvaluje, když si může osedlat motorku a vyrazit někam na cesty, třeba i do práce. Před lety prozradil, že jízda na ní je pro něho očistnou kúrou a cestou nepřemýšlí nad ničím jiným. Nový náměstek také nejraději nosí tričko a džíny. Ve svém šatníku má také obleky Pierra Cardina, takové oblečení mu ale prý nakupuje jeho manželka a dcera. Co si ale vybírá sám, jsou věci na »mašinu«.

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů a Senátu>>>

Vojtěchův veletoč

Chaos, který se v minulých dnech ukázal v zavedení povinného nošení roušek od 1. září je podle nového náměstka zaviněn špatnou komunikací, která ho mrzí. Podle něho je potřeba se zaměřit na vysvětlování, které ale moc nejde. „Není to chybou jenom ministerstva zdravotnictví, ale obecně spíše celé státní správy. Svou práci by měli lépe komunikovat,“ myslí si Šedo. I přes kritiku od opozice ale pro Vojtěchův odchod nevidí důvod, naopak prý fungování českého zdravotnictví zlepšil.

Kdo je Aleksi Šedo:

*narodil se ve finských Helsinkách

*vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze (1986)

*je profesorem biochemie a patobiochemie (2002)

*proděkan a posléze i děkan první lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze (2005 – 2020)

*v 90. letech 20. století působil i v zahraničí – italská Pisa, Paříž

*je ženatý s lékařkou revmatoložkou Lilian Raquel, která pochází z Uruguaye. Mají spolu jednu dceru.

Jak se stát členem volební komise?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.