Miloš Zeman (75) o koronaviru: Lepší je něco přehnat než podcenit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Miloš Zeman (75) o koronaviru: Lepší je něco přehnat než podcenit!

Prezident Miloš Zeman při pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. (5.4.2020)
Prezident Miloš Zeman při pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. (5.4.2020) (Blesk:Karel Kopáč)

Testovat se na koronavirus nenechal. Rodina je zdravá a podporuje vládní rozhodnutí. Prezident Miloš Zeman (75) včera shrnul, jak podle něho Česko zvládá současnou krizi. A prozradil, že chce udělit nejvyšší možný metál epidemiologovi Romanu Prymulovi (56).

V mém věku už se s vidinou rakve počítá
Testovat na koronavirus se nenechal, prý k tomu není důvod. Zvláštní zdravotní režim nemá, jen je mu pravidelně měřena teplota. Přestože Zeman patří k lidem, které Covid-19 ohrožuje nejvíce, strach o sebe nemá. „V 75 letech musí každý člověk počítat s tím, že na obzoru už je hezká rakev. Zatím se cítím zdravotně poměrně dobře a přiměřeně k svému věku,“ prohlásil. Postěžoval si akorát na bolavé nohy, což mu způsobuje neuropatie dolních končetin způsobená cukrovkou. Dobře se prý cítí i Zemanovi nejbližší, tedy první dáma Ivana (54) a dcera Kateřina (26). „Moje rodina včetně mě nebyla nakažena. Máme v Lumbeho vile ještě maminku mé ženy, ale neříkám jí tchyně, ale babičko, a ta je také – i když jí je přes 80 let – naprosto v pořádku,“ dodal prezident s tím, že v pořádku je i jeho syn David z prvního manželství, který je lékařem.

Nouzový stav je třeba
Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (41, ČSSD) odvádí podle Zemana dobrou práci. Jenže právě ministr vnitra by rád, aby se nouzový stav v zemi protáhl o dalších třicet dní, tedy až do května, zatímco premiér Babiš by souhlasil jen s dvoutýdenním prodloužením. A co na to prezident? „Vím, že bychom si všichni včetně pana premiéra přáli, aby tato krize skončila co nejdříve, ale není dobré být příliš netrpělivý, protože hrozí nebezpečí, že se koronavirus vrátí... Chceme-li nouzový stav použít jako nástroj boje, tak je rozumné, aby trval o několik týdnů déle – na to pak všichni zapomeneme, až to skončí – ale hlavně je zapotřebí, aby se nám epidemie v druhé vlně nevrátila,“ řekl prezident.

Bílý lev pro Prymulu
Ačkoliv do udělování státních vyznamenání je ještě daleko, prezident Zeman včera jedno jméno prozradil. „Chci panu profesorovi Prymulovi udělit 28. října nejvyšší české vyznamenání Řád bílého lva, protože si to zaslouží, neboť jeho razantní opatření vedla k tomu, že epidemie má daleko mírnější průběh než v jiných zemích,“ prohlásil. S epidemiologem ještě ale nic neprobíral, prý ho rád překvapí.

Lepší to přehnat než podcenit
Prezident vyjádřil podporu opatřením, která vydává v rámci boje proti koronaviru vláda Andreje Babiše (65, ANO). A že jsou možná někdy až moc přísná a mohla by se postupně začít uvolňovat? „Vždycky je lepší, když něco přeženeme, než když něco v naději, že už to končí, ukončíme předčasně a pak hrozí, že se koronavirus vrátí. Takže z hlediska principu předběžné opatrnosti se domnívám, že to je minimálně měsíc, spíše měsíc a půl,“ okomentoval Zeman, jak dlouho by podle něho měli Češi ještě vydržet. Přesto mu ale jeden krok kabinetu přišel trochu zbytečný, a to, když vláda napřed upravila zavíračku restaurací, aby jim druhý den nařídila zavřít úplně.

Čína nám pomohla
Kritika kvality zdravotnického materiálu i obchodování s pomocí. To jsou jen některé věci, které vadí části veřejnosti i politiků na dodávkách z Číny. Zeman ale tvrdí, že bychom měli být »říši středu« vděční. „Čína byla jediná země, která byla schopna poskytnout tuto dodávku. Na její čekací listině bylo osmdesát zemí. Jsem informován, že díky našim celkem dobrým vztahům s Čínou až na některé antičínské hysteriky jsme dostali přednostní pořadí, dokonce i zlepšení cenových podmínek,“ sdělil prezident s tím, že jsme si ale nemohli moc vybírat. A díky pomoci z Pekingu je na tom teď Česko podle něho se zásobami dobře, a proto může pomoci i jiným zemím.

Musíme rozhýbat ekonomiku
Současná krize se promítne i do našich peněženek. Některé firmy začínají propouštět a Češi se musí připravit na hubenější časy. Podle Zemana by ale nejvíce pomohly nastartovat ekonomiku investice a také to, kdyby podnikatelé dostali dlouhodobé úvěry. „Největší multiplikační efekt mají investice do dopravní infrastruktury a bytové výstavby. ...Máte dvě oblasti, kde mohou vzniknout řetězové reakce. Například když podnítíte bytovou výstavbu, tak tím podnítíte i nábytkářský průmysl,“ vysvětlil prezident. Ten ale varuje, že než nám zase začne růst životní úroveň, bude třeba uvést do chodu ekonomiku. A také, že by se mohly zmrazit platy státních úředníků, zatímco u učitelů by bylo záhodno, aby se jejich příjmy zvyšovaly.

Zeman o vládních opatřeních: Podporuje je, jsou potřebná.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mord
6. 4. 2020 • 06:58

Co tenhle zombík bere za drogy?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.