Prezident Miloš Zeman promluvil k národu: Odvahu! Musíme si pomáhat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prezident Miloš Zeman promluvil k národu: Odvahu! Musíme si pomáhat!

Prezident Miloš Zeman promluvil na FTV Prima k Čechům kvůli koronavirové pandemii (19.3.2020)
Prezident Miloš Zeman promluvil na FTV Prima k Čechům kvůli koronavirové pandemii (19.3.2020) (FTV Prima)

Mnozí prezidentovi v posledních dnech vyčítali, že se stáhl do ústraní. Premiér a další členové vlády ale tvrdí, že Miloš Zeman (75) pilně využíval svých kontaktů a díky němu Česko získalo z Číny náklady ochranných pomůcek, které se nyní vyvažují zlatem. A včera se prezident obrátil k národu s poselstvím, které odvysílala televize Prima.

Prezident, který promluvil bez roušky na ústech, nejprve připomněl, že před čtrnácti dny poprvé vydal veřejné prohlášení k epidemii koronaviru. V něm plně podpořil vládu v jejích opatřeních a varoval před panikou. „Od té doby se stalo to, že počet nakažených se výrazně zvýšil a nelze v nejbližších dnech vyloučit ani první smrtelné případy. Na druhé straně jsou už i první případy uzdravených,“ řekl.

Žádné extrémy
Vyzval proto občany Česka, aby se vyhnuli dvěma extrémům. „Ten první spočívá v tom, že tuto epidemii budete zlehčovat. Například jakýsi divadelní principál zcela nedávno prohlásil, že koronavirus je jenom lehká chřipka, a kritizoval opatření vlády,“ zkritizovala hlava státu vyjádření šéfa Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského (64), který se za to později omluvil. „Ten druhý extrém pak spočívá v tom, že propadnete panice a strachu. Už minule jsem říkal, že strach nás oslabuje, a chtěl bych vás proto vyzvat k odvaze,“ pokračoval.

Herci ať pomůžou
Na opozici se Zeman obrátil výzvou, aby podporovala opatření vlády, a pokud toho není schopna, tak aby alespoň po dobu karantény mlčela. Připomněl přitom své heslo: když teče do lodi voda, musí všichni k pumpám. „Nesmírně vítám spontánní aktivity dobrovolníků, kteří se sdružují, aby pomohli svým spoluobčanům, ať už jde o pomoc důchodcům nebo rodinám s dětmi, které nemá kdo hlídat, případně pomoc mediků v nemocnicích a podobně,“ uvedl. Znovu se přitom opřel do umělců. „I herci, z nichž někteří si stěžovali, že nemají kšefty, by udělali lépe, kdyby například navštívili domovy důchodců a přinesli tam trochu radosti,“ prohlásil.

Vstřícnost a láska
Nakonec pak prezident oslovil diváky. „Vážení a milí přátelé, co říci na závěr. Přál bych vám, abychom se měli rádi, abychom k sobě byli laskaví a vstřícní, abychom pomáhali jeden druhému a abychom dokázali v této těžké době svoji lidskost,“ pronesl Zeman. Rozloučil se pak pozdravem: „Na shledanou v lepších časech.“

Milost za záchranu života
Dvě další milosti udělil prezident Miloš Zeman (75), celkem tak prominul trest už 14 lidem. První z omilostněných čeká na transplantaci srdce a byl mu kvůli tomu neustále odkládán nástup do vězení za maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky. Na tříletý zákaz řízení motorových vozidel se u něj milost nevztahuje. V druhém případě jde o odsouzeného za zanedbání povinné výživy, který si už většinu trestu odseděl. Prezident u něj porušil své předsevzetí dávat milost jen těžce nemocným. Zemanovu přízeň si ale vězeň získal tím, že zachránil lidský život, když včas poskytl první pomoc.

Projev Miloše Zemana před výročním koncertem:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.