Státní rozpočet: Boj o schodek 500 milionů... Komunisté zaskočili Babiše | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Státní rozpočet: Boj o schodek 500 milionů... Komunisté zaskočili Babiše

Pořádně v »úzkých« kvůli půlbilionové sekeře státního rozpočtu je menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (65, ANO). Komunisté, o jejichž hlasy se kabinet opírá, ruku pro takový dluh zvednout nechtějí. A další strany se také cukají.

Premiér ve snaze sehnat podporu se včera setkal s šéfem »rudých« Vojtěchem Filipem (65). „Jednáme se všemi. My jsme vláda, která vznikla s podporou komunistů, ale nejsme vláda, která je závislá na KSČM,“ řekl Aha! Babiš po nevydařeném jednání, na němž se snažil Filipa přesvědčit, aby jeho poslanci zvedli ruku pro již třetí navýšení schodku státního rozpočtu. Komunistům se ale nelíbí výše schodku, chtějí jeho sesekání z 500 na 450 miliard korun. Také chtějí znát konkrétní podobu plánovaných investic.

„Premiér sice argumentoval stanoviskem prezidenta (Miloše Zemana), ale já pořád chci vidět investiční plán, který by to zahrnoval,“ uvedl Filip. Hledají se hlasy Aby návrh prošel, hledá Babiš spolu s šéfkou státní kasy Alenou Schillerovu (56, za ANO) hlasy i u dalších opozičních stran. Podle ministryně financí je ale stále čas jednat. „Dohodli jsme se, že požádáme o svolání mimořádné schůze. Ta by měla být předběžně 24. června. Tam bude zařazen i rozpočet,” řekla Schillerová po jednání s prezidentem Milošem Zemanem (75), který se schodkem souhlasí. Ochotu jednat s vládou podle premiéra projevili jenom Piráti a KDU-ČSL, ostatní strany mu prý do jednání o rozpočtu jen házejí vidle.

Opozice: Máme podmínky

Lidovci jsou ochotni navýšení podpořit za jasných garancí investic, které přinesou pracovní místa a podpoří pracující rodiče. „Jedná se zejména o podporu výstavby infrastruktury, výstavbu a rekonstrukci bytů nebo pozemkové úpravy,“ napsal v SMS předseda KDU-ČSL Marian Jurečka (39). To Piráti chtějí hlavně vědět, kam peníze budou směřovat. „Odmítáme dát bianko šek vládě na to, jak se bude nakládat s protikrizovými prostředky. A požadujeme od ní podporu pro zákony, které úzce souvisí s řešením krize a rozpočtem, jako je urychlené řešení problematiky exekucí či valorizace platů učitelů a rozpočtová pravidla,“ napsal Aha! šéf Ivan Bartoš (40), s čím vstupuje jeho partaj do jednání.

Předčasné volby?!

Kabinet trvá na navýšení schodku ve stavu legislativní nouze. Sněmovní rozpočtový výbor se ale usnesl, že doporučuje projednání mimo zrychlený stav. Pokud by se tak stalo, byl by to podle premiéra problém a spor by mohl vést až k předčasným volbám. To aspoň prohlašoval po schůzce s šéfem komunistů. Během odpoledne už ale Babiš své vyjádření mírnil. „Takové téma by přišlo na řadu až na posledním místě, kdybychom viděli, že jiná cesta, jak prosadit proinvestiční rozpočet, který naše ekonomika nutně potřebuje, už prostě není,“ napsal na sociální síť Twitter.

Přečtěte si
zadnice
17. 6. 2020 • 14:42

Komunisté se snaží zviditelnit a závěrem budou souhlasit. Příště už je skutečně nevolit a bude pokoj!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.