Uplynulo 80 let od chlebíčkové aféry | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Uplynulo 80 let od chlebíčkové aféry

Alois Eliáš
Alois Eliáš (ČTK)

Přijali pozvání premiéra Aloise Eliáše (†51) na schůzku, jednání jim moc po chuti nebylo, ale podávané občerstvení ano. Kolaborantští novináři před 80 lety snědli chlebíčky otrávené tyfem a tuberkulózou, jeden zemřel.

Aféra, která začala 18. září 1941, se dodnes označuje chlebíčková podle obložené pochoutky, která v ní hrála hlavní roli. Ač to zní spíše jako zápletka salonní detektivky, šlo o akt válečného odboje. Travičem byl totiž tehdejší premiér Alois Eliáš, který zacílil na skupinu kolaborantských novinářů.

Ti spolupracovali s nacistickým Německem, protektorátní tisk byl součástí okupačního režimu. I proto je chtěl Eliáš odstranit. Vymyslel důmyslnou lest. Sedmičku kolaborantských pisálků pozval na schůzku do malostranského Kolowratského paláce, kterou předtím odmítal. Tam jim podal chlebíčky s pomazánkou a sardinkami a s několika tajnými přísadami navíc. Těmi byly bakterie tuberkulózy, tyfu a v jednom případě i klobásový jed botulotoxin. Čtyři kolaborantští novináři se skutečně nakazili, tyfu v říjnu podlehl ale jen Karel Lažnovský (†35). Zbylí se uzdravili.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.