Skandál jako hrom: Šťastné a osvětimské?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Skandál jako hrom: Šťastné a osvětimské?!

Ozdoby se vstupní branou do Osvětimi-Březinky vyšly na zhruba 300 Kč.
Ozdoby se vstupní branou do Osvětimi-Březinky vyšly na zhruba 300 Kč. (Foto Twitter, ara)

Nebývalé pobouření vyvolal největší světový internetový obchod Amazon, když na svých stránkách nabízel vánoční ozdoby s motivy nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim. A byť je společnost, která loni vykázala obrat 5,4 bilionu Kč, stáhla, objevily se další.

V neděli ráno upozornili na sociální síti Twitter zástupci Státního muzea Osvětim, že na Amazonu, jehož stránky navštíví každou minutu přes 4300 lidí, nabízí neznámý prodejce skandální předměty s osvětimskou tematikou. Konkrétně šlo o otvírák na lahve a ozdoby na vánoční stromeček. Všechny stály kolem 300 korun a na všech byly obrázky nechvalně proslulé vstupní brány do Osvětimi- -Březinky, potažmo ostnatých plotů ze samotného likvidačního tábora. „Prodávat takové předměty nám přijde nevhodné, neuctivé a znepokojující. Žádáme Amazon, aby toto zboží odstranil ze své nabídky,“ vyzvalo muzeum společnost, která žádost vyslyšela.

Jenže večer se na účtu muzea objevil další příspěvek. „Stažením zmíněných předmětů to bohužel neskončilo, na Amazonu si lze koupit další, podobné,“ zněl komentář pod inzerátem nabízejícím podložku pod myš s fotkou osvětimské strážní věže u ostnatého plotu a další vánoční ozdobu, tentokrát s vagonem, tzv. dobytčákem. V těch byli Židé transportováni do koncentračních táborů... Až pozdě v noci Amazon stáhl i je. Není jasné, jak dlouho v jeho nabídce byly, ani jak je možné, že je robot, který v Amazonu dohlíží na kontroverzní produkty, automaticky nevyřadil. Firma vydala jen strohé prohlášení: „Všichni prodejci se musí řídit našimi směrnicemi. Ty, kteří je nedodrží, čeká postih včetně možného odstranění účtu.“

Víte, že...
...v táborech Osvětim I a Osvětim-Březinka bylo v letech 1940 až 1945 zplynováno kolem 1,1 milionu lidí, přičemž asi 90% tvořili Židé z řady zemí včetně Československa?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.