Opravdové utrpení v Osvětimi: Dívenku (†14) zabili injekcí jedu do srdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Opravdové utrpení v Osvětimi: Dívenku (†14) zabili injekcí jedu do srdce

Czeslawa Kwoka na kolorovaném snímku po příchodu do Osvětimi
Czeslawa Kwoka na kolorovaném snímku po příchodu do Osvětimi (Wilhelm Brasse/Marina Amaral)

Mezi fotografiemi vězňů v Bloku 6 osvětimského památníku najdete i portrét Czesławy Kwoky. Teprve čtrnáctiletá holčička se dostala společně se svou matkou Katarzynou do Osvětimi v prosinci 1942. Díky umělkyni Marinu Amaral, která se rozhodla fotografi kolorovat příběh po 75 letech oživá.

Jejím "zločinem" bylo bydliště ve městě Zamość, které se mělo stát německou kolonií. Nacisti z místa vystěhovali okolo 110 tisíc lidí, 6000 tisíc Židů zlikvidovali v místní tvrzi. Řez na rtu na obrázku č. 2 pocházel z toho, že ji jedna z dozorkyň zasáhla za to, že nemluvila německy, což nevěděla. (Polský jazyk byl zakázán v roce 1939.)

Během svého krátkého pobytu v táboře byla Czesława vyfocena fotografem Wilhelmem Brassem, který byl znám především díky svým fotografiím z koncentračního tábora v Osvětimi. "Byla tak mladá a úplně vyděšená. Ta holčička nechápala, proč tam je a nerozuměla, co jí říkali. Takže ta žena Kapo (dozorkyně) vzala hůl a začala ji mlátit do obličeje. Ta Němka si na ní jen vylila zlost. Taková krásná malá holčička, tak nevinná. Plakala, ale nic nezmohla," popsal podle Blesku Brasse okolnosti fotografie.

Černobílý snímek Czeslawy zaujal i brazilskou umělkyni Marinu Amaral, která se rozhodla fotografie dívenky kolorovat. „Je mnohem snazší se vztáhnout k lidem na dobových fotografiích v momentě, kdy je vidíte v barvě,“ vysvětlila svůj nápad umělkyně.

Katolická holčička zemřela 12. března 1943, měsíc po smrti své matky. Obě jejich jména se nacházejí na seznamu zemřelých ženských vězňů, o nichž se předpokládalo, že jsou spojeny s odporem tábora. Podle informací muzea dívenka měla dostat injekci jedovatého fenolu do srdce.

 

 



Přečtěte si
paganini
21. 3. 2018 • 16:57

Ty německý prasata, pro které neměl život žádnou cenu, nás budou dnes poučovat o lidských právech a orat s celou Evropou? Je vidět, že jsou nepoučitelní, protože jen tak můžou opakovaně volit tu hydru Merkelovou. Ten cejch katů jim nikdo a nikdy neodpáře. Pokud by se poučili ze svých dějin, tak budou držet hubu a tísnit se někde v koutku a ne si hrát na nejdůležitější stát v Evropě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.