Poklad 80 km od Česka? Pátrání v esesáckém hampejzu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Poklad 80 km od Česka? Slibné pátrání v esesáckém hampejzu

Palác kdysi nacistům sloužil jako nevěstinec.
Palác kdysi nacistům sloužil jako nevěstinec. (Foto Profimedia.cz, Silesian Bridge Foundation)

Polská vesnice Minkowskie, která leží asi 80 kilometrů od českých hranic, nemá ani 500 obyvatel, přesto se k ní teď upírají zraky zvědavců z celého světa. Lovci pokladů totiž věří, že tam narazili na zakopaný nacistický poklad!

Jejich pátrání se už rok soustředí na prostory paláce z 18. století, který za druhé světové války sloužil Hitlerovým jednotkám SS jako nevěstinec. Podle jejich domněnek a propočtů by se právě pod ním mělo nacházet asi 10 tun zlata a dalších cenností třetí říše v hodnotě kolem 6 miliard korun! O tom, že jsou obrovskému pokladu dost možná na stopě, prý svědčí i nález jakéhosi kovového kontejneru, který teď objevili pomocí georadarového průzkumu.

Nachází se v opuštěné zimní zahradě asi tři metry pod zemí. Na délku měří kolem 1,5 metru, v průměru má asi 50 centimetrů. A podle lovců pokladů by se v něm mohly nacházet až čtyři tuny zlata, které nacisté ukradli na příkaz šéfa SS Heinricha Himmlera (†44), jenž hodlal založit čtvrtou říši. „První vrt, který jsme provedli, ukázal nepřirozené zkroucení na jedné straně kontejneru. Provedli jsme proto druhou sondu a stejný výsledek jsme získali i na druhé straně. Třetí sonda zasáhla objekt,“ popsal Roman Furmaniak z nadace Silesian Bridge Foundation, která celý výzkum vede.

„Tvary a barvy ukazují anomálie, jinými slovy zásahy člověka do země,“ dodal, co díky georadarovému průzkumu s kolegy viděli. „Kov má jinou hustotu než země, což se na snímcích projevuje tmavší barvou,“ vysvětlil. Teď už jenom čekají na povolení, že mohou kontejner vytáhnout ze země a zjistit, co v něm je.

Co hledají?

Domnělý poklad je součástí tzv. zlata z Breslau, jež bylo ukradeno z policejního ředitelství ve Vratislavi. Kromě zlata obsahuje i šperky a další cennosti ze soukromých sbírek bohatých Němců, kteří v polském regionu dali do úschovy příslušníkům SS, aby je zachránili před postupující Rudou armádou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.