Požár v Prácheňském muzeu: Shořely historické truhly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Požár v Prácheňském muzeu: Shořely historické truhly!

Prácheňské muzeum sídlí v objektu bývalého královského hradu. Hořet začalo v podkroví.
Prácheňské muzeum sídlí v objektu bývalého královského hradu. Hořet začalo v podkroví. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Prácheňské muzeum, HZS)

Jen čtyři minuty trval hasičům průjezd Pískem k požáru v Prácheňském muzeu. Hořelo v půdním depozitáři, kde jsou uloženy stovky předmětů. Plameny zničily část sbírky lidových truhlic. Nebýt včasného zásahu, šly by škody do desítek milionů.

Hasiči vyrazili na místo ihned poté, co jim elektrická požární signalizace v 13.27 hodin ohlásila na pult centrální ochrany zakouření půdního prostoru muzea. Na místě byli už v 13.35 hodin. „Proč hořelo, není jasné, zatím vše nasvědčuje závadě na elektroinstalaci. Škody jdou do statisíců, uchráněné hodnoty do desítek milionů,“ podotkl ředitel muzea Jiří Prášek.

Muzeum v centru města je od sklepení po půdu plné vzácného mobiliáře, navíc přímo sousedí s píseckou radnicí. „Shořela secesní pohovka, některé historické truhly, další jsou ohněm vážně poničené,“ vypočítával škody ředitel. „Všechny sbírkové předměty v depozitu jsou potažené mastnými sazemi. Voda protekla do Rytířského sálu. Přesto můžeme mluvit o štěstí, že to tak dopadlo. Za 40 let, co jsem tady, nic podobného nepamatuji,“ povzdechl si Prášek.

Nabídli pomoc

Kromě obnovy prostor v podkroví muzea čeká největší práce na restaurátory, kteří budou zachraňovat ohořelý a očouzený mobiliář. „Stovky a stovky předmětů bude třeba důkladně očistit. Řešíme jak, aby nedošlo k poškození nábytku. Jako první nám nabídlo pomoc strakonické Muzeum středního Pootaví v podobě odborníků na konzervování a restaurování předmětů,“ děkoval na dálku ředitel Prácheňského muzea Jiří Prášek.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.