Sen nevidomého motoristického nadšence: Otevře muzeum? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Sen nevidomého motoristického nadšence: Otevře muzeum?

Nevidomý Pavel Vlček z Českého Těšína si ke škodovce 120 koupil ještě stovku. Chce z nich udělat malé muzeum.
Nevidomý Pavel Vlček z Českého Těšína si ke škodovce 120 koupil ještě stovku. Chce z nich udělat malé muzeum. (Foto Aha –Jana Gartnerová a Pavel Vlček)

Velký sen si nedávno splnil nevidomý Pavel Vlček (30) z Českého Těšína. Koupil si letitou Škodovku 120 L. Teď šel milovník starých aut ještě dál. Pořídil si druhý vůz, Škodu 100L. Muž navíc nyní začal plánovat založit malé muzeum automobilových veteránů. Mělo by se jmenovat Dotkni se dopravy.

Průvodcem by byl sám. A to nejen pro nevidomé a handicapované, ale pro všechny. Zvládne to bez potíží. Pouhým dotekem. Na autech totiž pozná každý šroubek, ví kde co je. „Vstoupíte pak do muzea, ve kterém stojí dvě auta - Škoda 120L z roku 1986, pojmenoval jsem ji Milena, a Škodu 100L z roku 1976, Božena. Obě pojízdné. Můžete si je osahat, posadit se a zažít vůni interiéru, benzínu a užít si zvuk motoru,“ líčil své představy Pavel Vlček.

Osahat i autodíly

Kolem vozů budou umístěny police s autodíly, každý označený popiskem ve slepeckém písmu. „A během toho, co budete daný díl držet, povím vám, k čemu ve voze slouží a kde je umístěn. A stejně tak každému nechám ohmatat vše co je umístěno pod kapotou,“ dodal slepec s tím, že závěr prohlídky zpestří vědomostním kvízem.

Pomohou škodováci?

Muž věří, že stejně jako při koupi první škodovky, kdy se mu oporou stali škodováčtí nadšenci, se opět najdou lidé, kteří mu s muzeem pomohou. Teď shání větší garáž, nebo menší sklad. Plány na interiér už má hotové. Visí na jeho facebookovém profilu Srdce nevidomého škodováka.

Projížďka jako bonus

Pavel Vlček chce k prohlídce navíc přidat i bonus. „Posteskli si vaše starší příbuzní, dědeček či babička, že by se ještě jednou rádi povozili ve sto dvacítce či stovce, které měli v mládí jako první auto? Součástí projektu Dotkni se dopravy, bude akce s názvem Splněná jízda. Svézt je však bude muset někdo z jejich rodiny, já budu jen spolujezdec,“ doplnil pan Pavel.

Milena a Božena

Mileně, Škodě 120 L, se v půlce osmdesátých let říkalo zásadně stodvacítka a dodnes má pro některé lidi svůj půvab. Má motor o objemu 1174 cm3, který dává 52 koní, jezdí na nízkooktanový benzín a se čtyřstupňovým řazením dokáže jet 140 km/h. To starší Škoda 100, Božena, vstoupila do sériové výroby v roce 1969 a nabízela se ve standardní nebo luxusnější verzi. Pod kapotou má litrový motor s výkonem 30 kW. Produkce vozu skončila v roce 1977.

Skládá hudbu

Pavel Vlček je nevidomý od narození. Studoval konzervatoř, pracuje ale jako softwarový inženýr. Ve svém volnu hraje na několik nástrojů a skládá hudbu. Jeho manželka Sandra (30) je také nevidomá.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.