Vynález, který nevidomým »otevírá oči« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vynález, který nevidomým »otevírá oči«

Ráchel dovoluje přístroj zvládat každodenní život lépe a pohodlněji.
Ráchel dovoluje přístroj zvládat každodenní život lépe a pohodlněji. (Foto Aha! – Tonda Tran, OrCam)

Čtení knih i jídelního lístku, výběr barvy oblečení, ujištění, že za dveřmi je ten, koho čekáme... Pro vidoucí běžné záležitosti. Nevidomým v nich dokáže pomoci přelomový vynález.

Na délku má jen osm centimetrů, významem pro nevidomé je však velký. Přístroj OrCam MyEye 2 představil včera Irie Meltzer z izraelské společnosti OrCam Technologies, která jej vyvinula. „Stačí ukázat prstem, a zařízení přečte digitální i tištěný text včetně cedulí na ulici,“ řekl Aha! Meltzer. Jako první v Česku měla možnost novinku vyzkoušet klavíristka Ráchel Skleničková. „Kromě čtení mi pomáhá se zjištěním trvanlivosti potravin v ledničce, s výběrem barvy oblečení nebo rozlišením bankovek. I ve vinárně jsem si díky němu mohla sama objednat vína z nabídky,“ řekla Aha! s úsměvem. Těší se, že si poprvé v životě bude moci přečíst tištěnou knihu. „Bude to Egypťan Sinuhet,“ prozradila. Další zařízení izraelská firma věnovala rektorovi ČVUT Vojtěchu Petráčkovi pro některého z nevidomých studentů školy.

Co umí?
Přístroj stojí 134 550 korun (90 % na něj přispívá Úřad práce). Příspěvek na zařízení mohou dnes získat lidé zařazení do skupiny  A (úplná nevidomost obou očí) a B (praktická nevidomost obou očí). Váží jen 22 gramů, je bezdrátový a funguje bez připojení k internetu, dá se připevnit na jakékoli brýle. Umělá inteligence kromě čtení textu rozezná čas na hodinkách, zboží v obchodě i lednici, barvy, naučí se i tváře lidí. Nevidomý tak ví, zda přede dveřmi stojí známý pošťák, příbuzný, nebo cizí osoba. Řídí se hlasovými příkazy i gesty rukou. Použít jej mohou děti i dospělí s jakoukoli ztrátou zraku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.