Kudlanka nábožná: Zpátky na českých loukách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Kudlanka nábožná: Zpátky na českých loukách

V sousední zahradě byla kudlanka hnědá.
V sousední zahradě byla kudlanka hnědá. (Foto Aha! – Slávka Červená, pro Aha!/D. Trávníček)

Spatřit kudlanku nábožnou s trojúhelníkovou hlavou a velkýma očima bylo před 20 lety obrovskou vzácností. Dnes je mnohem rozšířenější, přesto je stále na Červeném seznamu ohrožených živočichů.

„U nás se vyskytovala v teplomilných enklávách v okolí Pálavy a na navátých píscích v Bzenci. Po dekádách teplého počasí je nyní téměř na celé Moravě a šíří se severně Polabím dál do Čech. Vidět ji lze i v Praze či v Milovicích,“ uvedl Dušan Trávníček (61), entomolog Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Kudlanka dostala název nábožná, přesto je to spíš trochu potvora. Traduje se o ní sexuální kanibalismus. „Proč nábožná? Podle jejího zvláštního postoje. Přední nohy, kterými uchvacuje kořist, má sepnuté před sebou a vypadá to, jako by se modlila. Při páření se opravdu stane, že samička požírá samečka od hlavy. Proč by se vysilovala hledáním potravy, když ji má přímo u nosu. Ale když jsou samečci v kondici a rychlí, kusadlům uniknou,“ osvětlil Trávníček.

Kudlanka dokáže otočit hlavu 360 stupňů, aniž by hnula tělem!

Video se připravuje ...

Vajíčka kladou do ootéky

Doba páření je od srpna do září. Kudlanka naklade 200 až 500 vajíček do pěnového obalu, ootéky. Larvy se z nich líhnout až na jaře. Podivná stvoření se dovedou v přírodě dokonale maskovat. V našich podmínkách mají barvu hlavně zelenou. Méně častá je hnědá, žlutá a černá. Jídelníček tvoří hmyz – sarančata, cvrčci. Dovedou na ně nehnutě číhat i hodiny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.