Komáři nebudou mít šanci! Vyrobte si domácí repelent | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Komáři nebudou mít šanci! Vyrobte si domácí repelent

ilustrační foto
ilustrační foto (Wikipedia)

Všimli jste si, že je letos více komárů? Otravují vás na procházce v lese, dotírají večer na terase, a pokud jste dobře nehlídali dveře a okna, tak vás nenechají v noci v ložnici pořádně vyspat. Pokud nefandíte chemickým sprejům z obchodů, můžete si doma zkusit umíchat vlastní odpuzovač tohoto otravného hmyzu!

1) Hřebíčkový repelent

Jestli něco komáři opravdu nemají rádi, tak je to hřebíček. Na tento recept potřebujete právě hřebíček (buď 20 g drceného, nebo 60 kusů), lihové rozpouštědlo (100 ml stoprocentní lihu z lékárny, nebo silný nearomatizovaný alkohol). Do alkoholu naložte hřebíčky a nechte je louhovat po dobu dvou až tří týdnů. Výsledná tinktura se za tuto dobu zabarví do hnědočervena. Sceďte a přefiltrujte přes plátno, nebo velmi jemné síto a nalijte do připraveného rozprašovače.
Pamatujte: Před aplikací vždy protřepat. A nanášejte na pokožku po dvou až třech hodinách.
TIP Aha!: Scezené kousky hřebíčku můžeme vysypat na talířek a dát na okno jako domácí odpuzovač hmyzu.

2) Bylinkový repelent

Účinný repelent proti komárům se dá vyrobit i z rostlin, které doma najdete na své bylinkové zahrádce. Proto si natrhejte mátu peprnou, rozmarýn lékařský, levanduli lékařskou a klidně třeba libeček, pelyněk či šalvěj a rozmarýn. Celkově je důležité posbírat 200 g lístků libovolné kombinace. Ty zalijte 1 litrem vroucí vody, přikryjte pokličkou a nechte úplně vychladnout. Poté sceďte, přidejte 2 – 3 lžičky jablečného nebo vinného octa, promíchejte a nalijte do připraveného čistého rozprašovače. Pamatujte: Repelent uchovávejte v lednici. A nanášejte na pokožku stejně jako u první varianty – tedy po dvou až třech hodinách.

Víte, že...

...k ošetření kousanců jsou nejlepší esenciální oleje z tea tree a levandule? Na kůži je můžete použít neředěné, jsou silně hojivé a antiseptické. ...komárům kromě hřebíčku nevoní ani levandule, citronová tráva, máta?

Proti létavému hmyzu

Létavý hmyz nemá rád esenciální olej z citronely. Smíchejte proto 25 – 30 kapek s 50 ml vody ve spreji, protřepejte a nastříkejte na oblečení. Směs protřepejte před každým použitím. Citronelu můžete nechat vonět také v aromalampě nebo v difuzéru.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.