Unikát v Hukvaldech: Líhne se tu největší motýl světa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Unikát v Hukvaldech: Líhne se tu největší motýl světa!

Největší motýl světa atlas veliký.
Největší motýl světa atlas veliký. (Foto Aha! – J. Gartnerová a S. Rek)

Svou krásou ohromuje chovatele a zájemce jen pět dní. Déle totiž největší motýl světa atlas velký, který se nyní vylíhl chovateli v Hukvaldech na Novojičínsku, nežije.

Rozpětí křídel může mít i 25 až 30 centimetrů. „Zvláštní je, že tento druh se během svého krátkého pobytu na světě vůbec nekrmí,“ říká Stanislav Rek (62). Atlas velký je motýl z čeledi martináčovitých, který se vyskytuje v tropických a subtropických pralesích jihovýchodní Asie. Z pohledu celkové plochy křídel 400 cm čtverečních je považován za největšího motýla na světě. Motýli Caligo, které Stanislav Rek také má, si naopak rádi pochutnají třeba na ovoci nebo vodě s cukrem. Pocházejí z Jižní Ameriky a jejich křídla zdobí takzvané soví oko, které slouží k zastrašení nepřítele. „Málokdo ví, že většina motýlů žije pouze týden. Druh Caligo výjimečně létá o trochu déle, asi 14 dní,“ dodává chovatel. Muže mrzí, že kvůli pandemii se teď na motýlí krasavce nemůže nikdo přijít podívat. „Jako naschvál se zrovna líhnou jeden za druhým a já bych se jimi rád pochlubil,“ posteskne si chovatel. A tak k tomu teď využil deník Aha!. Muž se dosud věnoval motýlům od kukel, které kupoval. „Letos poprvé je zkouším odchovat od vajíčka. Nakladl je jeden z druhů, tak se nechám překvapit,“ doufá v úspěch Rek.

Největší motýl světa atlas veliký:

Video se připravuje ...

 

Líhnou se i měsíce
Z motýlího vajíčka se housenky vylíhnou podle druhu za několik dní, nebo až měsíců. Stejně tak dlouho trvá, než se pak z kukly vyklube motýl. Létat bude však pouhých pět dní, než zahyne.

Housenka atlase velkého.

Tropické království
Stanislav Rek chová motýly šest let. „Jednak se mi líbí a jednak je beru jako doplnění k tomu, čemu se věnuji. Mám tady tropické rostliny, tropická zvířata i několik druhů papoušků,“ říká Rek.

Chovatel Stanislav Rek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.