Urbanova křížová cesta: Uvidíte ji v Kutné Hoře nebo ve Smržovce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Urbanova křížová cesta: Uvidíte ji v Kutné Hoře nebo ve Smržovce

Pro někoho mohou být i schody křížovou cestou. Petr Urban je, coby někdejší vrcholový sportovec, zvládá s úsměvem.
Pro někoho mohou být i schody křížovou cestou. Petr Urban je, coby někdejší vrcholový sportovec, zvládá s úsměvem. (Foto Aha! – Mária Rušinová, ČTK/Radek Petrášek)

K velikonočním svátkům, stejně jako koleda, beránek či kraslice, patří i křížová cesta. Nejsilnější a zásadní symbol... A to nejen pro křesťany! „Nejsem nejlepší katolík, ale křížovou cestu jsem měl z Velikonoc nejraději. Fascinoval mě nejen příběh a neblahý mučednický osud Krista, ale také umělecká ztvárnění. Pokaždé vypadá jinak, vždycky si něco najdete,“ líčí Petr Urban (61), malíř, ilustrátor a sáňkař.

Proto si sám také jednu křížovou cestu namaloval. Věnoval ji kostelu sv. Archanděla Michaela ve Smržovce, ale pan farář ji nakonec nechtěl; Urban má přece jenom trochu pošramocenou pověst za pijácké a jiné lechtivé vtípky. A tak si ji nechal a je o ni zájem po galeriích. Právě v těchto dnech ji můžeme vidět v Kutné Hoře v kostele sv. Jana Nepomuckého. „Jako kluk jsem to považoval za horor, měl z toho i trochu nervy, ukřižování je kruté, nespravedlivé. Tak jsem se z toho traumatu vymaloval.“

Každé zastavení mu zabralo jeden den, šel cestu s Ježíšem pozvolna a dost to prý prožíval. „Když jsem domaloval každý jeden obraz, otáčel jsem je ke zdi. Měl jsem pocit, že dávají divnou energii. Ale nakonec jsem stejně zjistil, že to je o naději a víře. A mám celou tu křížovou cestu rád.“ Byla už ve Stuttgartu nebo v Lomnici nad Popelkou, kopii také můžete vidět ve Smržovce na kopci nad Urbanovým ateliérem tady skutečně stoupáte jedno zastavení po druhém, jak je kalvárie zamýšlena. A tady jako jediná na světě dokonce končí peklem!

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.