Pozítří začínají Velikonoční svátky: Jak správně uvařit vejce?

Velikonoce se blíží a nastávají každoroční nervy, aby vejce při vaření nepraskla, a navíc aby pak šla snadno loupat. Tenhle rok vám ale Aha! poradí, jak na to...
Pokojová teplota...
Kdybyste jej dali do vroucí vody rovnou z lednice, došlo by k prudkému teplotnímu šoku a skořápka by popraskala. Nalijte do hrnce vodu a pořádně ji osolte (alespoň 5 lžic soli na litr vody). Přidejte lžíci octa, která zamezí, aby žloutky ztmavly. Pokud si chcete posichrovat, že vejce nepraskne, a jste dostatečně zruční, udělejte do širší části vejce nožem miniaturní dírku. Vejce vložte do připravené studené vody a přiveďte k varu, plotýnku pak ztlumte, aby voda lehce pobublávala, a vařte ještě 10 minut.
...a ledová lázeň
Hned po dovaření dejte vejce do ledové vody (ideálně do misky se studenou vodou a ledem). Musejí se zchladit šokem, aby se pak dobře loupala skořápka.
Bílá, nebo hnědá?
Na Velikonoce jdou na odbyt především bílá vejce, protože se dobře barví. Jenže co se týče pevnosti, bývají to právě bílá, která se lehce křápnou. Hnědá skořápka je mnohem pevnější než bílá.
Na pultu jen 3 týdny
V obchodech byste neměli koupit žádná vejce, která by se prodávala déle než 7 dní před uplynutím data minimální trvanlivosti (nejdéle se totiž smí prodávat 21 dní po snášce). Pokud byste narazili na taková, jež se prodávají v posledním týdnu před koncem trvanlivosti, nechte je v regálu. Trvanlivost vajec po snášce je maximálně 28 dní.
Šifra na skořápce
Už při nákupu je důležité, abyste si vybírali čistá vejce s neporušenou skořápkou a především označená. Proto jsou papírové krabičky otevíratelné.
1. Způsob chovu
0 = ekologický chov
1 = ve volném výběhu
2 = v halách (na podestýlce)
3 = v klecích
2. Kód země původu
DE = Německo CZ = Česko PL = Polsko SK = Slovensko...
3. Údaj o hospodářství
Poslední čtyřčíslí značí producenta, tedy registrované zařízení pro chov nosnic. Podle kódu lze na internetových stránkách Českomoravské drůbežářské unie či Mezinárodního testování drůbeže dohledat, odkud vejce přesně pocházejí. (+foto test) Domácí test čerstvosti Připravte si mísu s vodou a vejce do ní ponořte. Čerstvé vejce má malou vzduchovou bublinu, takže po ponoření do vody klesne na dno. Starší (cca týden od snášky) se ve vodě vznáší a nejstarší (zhruba po třech týdnech od snášky) plave na hladině. Čerstvost poznáte také po rozklepnutí vejce. Čím starší, tím je bílek řidší a rozlévá se, zatímco čerstvé vejce má bílek hustý. Dalším ukazatelem je i vejce natvrdo. Když jej rozkrojíte na dvě půlky, u čerstvého vejce je žloutek uprostřed.