Kemr a Sovák by jen zírali: MILIONOVÝ POKLAD Z CHALUPÁŘŮ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Kemr a Sovák by jen zírali: MILIONOVÝ POKLAD Z CHALUPÁŘŮ

Seriálový hrdina Evžen Huml dostává lekci o fungování orchestrionu.
Seriálový hrdina Evžen Huml dostává lekci o fungování orchestrionu. (Foto pro Aha! – archiv Z. Hromádky, ČT)

Jiří Sovák (†79), Josef Kemr (†72) a Jiřina Bohdalová (88) by určitě zírali! Aha! se totiž podařilo objevit orchestrion, který byl v populárních Chalupářích stejným seriálovým hrdinou jako Evžen Huml, Bohouš Císař či Dáša Fuchsová. Je krásný, stále funkční, stál by určitě milion a podle varhanáře a sběratele hracích strojů Zdeňka Hromádky (62) z Hodslavic na Novojičínsku už se do něj dokonce nemusí ani kopat...

Přístroj, který se spouštěl v Chalupářích kopancem nebo bouchnutím ruky do skříně, provází vyhlášeného opraváře a intonéra varhan Zdeňka Hromádku vlastně celým životem. „V mých čtrnácti letech, to už jsem se zajímal o varhany, flašinety, polyfony a jiné hudební automaty, stál orchestrion ve stodole u chalupy naší rodiny. V jakžtakž provozuschopném stavu jsem jej vlastně udržoval jen já,“ popisuje Zdeněk Hromádka. „Jenomže tehdy, v šedesátých letech, byly v kurzu u nás nově se rozvíjející sporty jako windsurfing a létání na rogalu. A právě po rogalu jsem velmi toužil, chyběly mi ale na něj peníze,“ dodává.

Muzika za rogalo
A tak šetřil peníze, jak to jen šlo. Nakonec se ale rozhodl, bez vědomí rodičů, orchestrion prodat. Aby si mohl vysněné rogalo koupit. „Orchestrion se tak dostal do rukou jednoho člověka, sběratele, který jej pak poskytl jako rekvizitu k natáčení seriálu Chalupáři,“ popisuje Zdeněk Hromádka.



Našel ho v inzerátu
To však nebyl poslední okamžik, kdy vyhlášený nástroj zůstal mimo jeho šikovné ruce. Od krátce trvajícího dobrodružství ve vzduchu s rogalem se brzy vrátil zpět ke své hudební vášni. A po pár desítkách let, to už byl zkušeným intonérem varhan a restaurátorem různých hracích strojů, si náhodou všiml inzerátu, že někdo v jižních Čechách nabízí k prodeji orchestrion. „Poznal jsem ho podle fotografií na první pohled,“ Zdeněk Hromádka. „I když měl již přetřenou skříň. Na mechaniku však téměř čtyřicet let zřejmě nikdo nesáhl,“ dodává.

Náročná renovace
Nezaváhal a orchestrion za nemalé peníze koupil. A pustil se do náročné renovace. Nyní už stroj ze seriálu opět vypadá, jako by právě opustil brány pražské továrny, ve které ho na začátku dvacátého století vyrobili. Jen už se do něj nemusí kopat nebo bouchat. Ke spuštění stačí vhodit do mincovníku patřičnou minci. Také průhledná skla ve dvířkách jsou nahrazena původními vitrážemi. A stroj má dva válce, na každém je devět písniček. 

Více najdete v tištěném vydání Nedělního AHA!.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.