Skutečná pošťačka vzpomíná na natáčení Chalupářů: Sovák byl odměřený | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Skutečná pošťačka vzpomíná na natáčení Chalupářů: Sovák byl odměřený

Seriál Chalupáři
Seriál Chalupáři (Foto Aha! – Martin Přibyl, ara)

Chalupáři patří ke každoročním televizním evergreenům. Přestože od jejich natočení uběhlo už 45 let, stále se najdou tací, kteří se rádi podívají na osudy revizora Humla, všeuměla Císaře nebo pošťačky Bláhové. Jak na natáčení vzpomínají skuteční obyvatelé vesnice Višňová, přejmenované v seriálu na Třešňovou?

V seriálu se kromě herců objevilo jako komparz také množství Višňováků. K pamětnicím patří i paní Hotová, která tehdy pracovala na místní poště. Roli pošťačky ztvárnila Růžena Lysenková (†94). „Taky jsme tam hráli. Jezdili jsme autobusem, viděli jsme třeba Jiřího Schmitzera,“ zavzpomínala ochotně pro Aha! bývalá pošťačka, která si ale nepřála být vyfocená. „Herci byli super – hlavně pan Kemr. Jen Sovák byl takový odměřený...“ zhodnotila hlavní hvězdy seriálu. Za velký zážitek pak považuje přepravu herců na plac a zpět do hlavního města.

Jiří Schmitzer: Do Chalupářů si ho dohodil táta Sovák!

Video se připravuje ...

„Tenkrát byly ve filmu prachy, tak jezdili taxíkama. Vždycky jel jeden herec jedním taxíkem do Prahy. Za hodinu, za dvě jel další. Je zvláštní, že se v tomhle směru nešetřilo,“ svěřila Aha! nostalgicky paní Hotová. Natáčení seriálu ale nebyla pro Višňováky jen idylka. „Když se filmovalo, tak se nikam nesmělo. Byli jsme tak trochu jako v kleci,“ posteskla si pamětnice.

Co (možná) nevíte:
Nejlépe placená hvězda
Podle dobových materiálů měl největší gáži populární herec Vladimír Menšík alias šofér autobusu a proutník Tonda Čihák. V seriálu si přišel na 108 000 Kčs, což je dnes zhruba 1,5 milionu korun. Jen na honorářích produkce vyplatila 1 302 411 Kčs. Jen pro představu – průměrná mzda v roce 1975 byla 2313 Kčs...

Vymazaný Matuška
Píseň Luboše Fišera Když máš v chalupě orchestrión nazpíval Waldemar Matuška. Jenže po jeho emigraci byla orchestrální verzí bez zpěvu. A sám Walda byl vymazán z titulků. Původní verze se vrátila po roce 1989.

Až druhý Huml
Jiří Sovák byl v roli morouse Evžena Humla dokonalý. Ovšem byl až dvojkou. Původně měl hrát penzistu, jenž se odstěhoval z Prahy na vesnici, Jaroslav Marvan (†72). Ten bohužel tři měsíce před natáčením zemřel.

Maciuchová o Chalupářích: Jak vzpomíná na legendární seriál?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
konvalinka34
16. 7. 2020 • 09:12

Bohdalová NEHRÁLA pošťačku!! Hrála domácí dělnici, která kompletovala panenky. Pošťačku hrála Růžena Lysenková. Stačí se na seriál podívat!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.