Zesnulá hvězda Chalupářů Urbánek (†91): Táta přežil pochod smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zesnulá hvězda Chalupářů Urbánek (†91): Táta přežil pochod smrti!

Zesnulá hvězda Chalupářů Karel Urbánek (†91): Jeho táta přežil pochod smrti, zabil ho ale infarkt!
Zesnulá hvězda Chalupářů Karel Urbánek (†91): Jeho táta přežil pochod smrti, zabil ho ale infarkt! (archiv Blesku)

Život se s ním nemazlil! Představitel horlivého příslušníka VB z Chalupářů Karel Urbánek (†91) celý život velmi špatně nesl smrt svého nenarozeného dítěte (Aha! včera informovalo), ale také nečekaný odchod svého táty. Ten zázrakem přežil pochod smrti, ale krátce poté ho smrt dostihla.

Karel, kterému tehdy bylo 15 let, na otcovu smrt pokaždé vzpomínal se slzami v očích. „Táta byl za druhé světové války přednosta berní správy v Hradci Králové a měli ilegální organizaci. Jeden skladník měl německou ženu, začala chlastat, pohádali se a ona je práskla. Do týdne je všechny vybrali a zatkli,“ vyprávěl deníku Aha! herec před třemi roky, jak se vlastně jeho táta dostal do německého zajetí.

Zemřela Hana Maciuchová (†75): Jak vzpomínala na Chalupáře?

Video se připravuje ...

Berlínský proces

„Když je vedli na vlak, maminka měla horečku. Já za ním vyběhl ráno jen v bačkůrkách a tajně jsem nastoupil taky do vlaku. A protože táta uměl německy, tak uprosil bachaře, že jsme se mohli bavit,“ vzpomínal Urbánek na dny, kdy se s tátou loučil. „V Berlíně ho jako zázrakem odsoudili místo na smrt na dvanáct let vězení. Byl v base pro politické vězně. Šel i pochodem smrti,“ leskly se mu při vyprávění slzy v očích. Jeho otce i další vězně s trestem nad deset let měli 27. dubna 1945 popravit. „V sedm hodin tam ale vtrhla americká armáda a zachránila je,“ popsal Karel osvobozovací akci.

Osudné září

Jeho otec si užil života na svobodě jen chvíli. „Když začala škola, tak druhého září umřel v osmačtyřiceti letech doma na infarkt,“ upřesnil Urbánek. Herec do své smrti uschovával českou vlaječku, kterou měl jeho otec na vězeňském oděvu.

Rozloučení s Františkem Filipem

Video se připravuje ...

Nemocné srdce

Potíže s nejdůležitějším orgánem v těle měl i sám herec. „Mám za sebou dva infarkty, tři bypassy. Takže když se někdy srdíčko začne bouřit, tak na něj musím dát ruku, aby se uklidnilo,“ svěřil Aha! Karel Urbánek. V posledních letech svého života bydlel na chalupě v jižních Čechách. Zde také 27. června zemřel.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.